Борисов нареди зелени коридори за желаещите да се имунизират

Най-вероятно това ще е възможно през уикендите и предимно с препарата на AstraZeneca, а инжекциите ще се поставят в болниците и регионалните инспекции

253
Борисов
Премиерът Борисов набързо "пренаписа" ваксинационния план

Едновременно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички, които искат да си поставят COVID ваксина, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за имунизиране на хората от втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани.

„Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично, и пускате зелени коридори за желаещи. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави“, нареди Борисов. Най-вероятно е тези коридори да са през уикендите, като инжекциите ще се поставят в болниците и регионалните инспекции, стана ясно още от думите на премиера.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов информира, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинираните с втора доза българи. Шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов добави, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от AstraZeneca, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната. „Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, отчете Кирилов.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната. „Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават“, отбеляза Кунчев и добави: „Може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“.

Председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху лечебните заведения. „Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен беше Мутафчийски.

СПОДЕЛИ