Стартира и фаза 4 от имунизационния план

30 % от заявилите ваксинация не се явяват за инжекция, заболяемостта се увеличи до 173 на 100 000 души, а смъртността леко спада, отчетоха здравните власти

163
зелените коридори

Националният ваксинационен щаб предлага стартиране на фаза 4 от имунизационния план, в която ще бъдат ваксинирани хората над 65 г. и хронично болните. Това съобщи шефът на щаба проф. Красимир Гигов по време на редовния седмичен брифинг на здравните власти и НОЩ.

До това решение се стигна, след като се оказа, че голяма част от хората в списъците на предишните фази не са се явили за ваксинация. „Много лошо впечатление прави това, че от списъците на РЗИ при нас се явяват около 30 % от заявилите желание да се ваксинират, а в същото време има много хора, които чакат да им дойде реда за инжекция“, алармира директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той напомни, че ваксинацията е напълно безплатна дори за неосигурените, като не се дължи и потребителска такса. Здравният министър проф. Костадин Ангелов също призна, че темповете не са добри. „В събота и неделя имаме под 100 ваксинирани за цялата страна, което е смешно“, ядоса се той, но подчерта, че ваксинационния план не е провален.

Относно епидемичната обстановка участниците в брифинга дадоха разнопосочни сигнали. А заканата на министър Ангелов при 200 заразени на 100 000 души се трансформира в разтегливото „и малко над 200“. Той отчете, че има нарастване на случаите, но то било плавно и системата можела да го понесе, като в момента заетостта на болничните легла за неусложнени случаи е 40%, а на интензивните – 42%. „Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме, и разхлабването на мерките през 14 дни така, че да не изпуснем ситуацията“, посочи проф. Ангелов. Той отбеляза още, че индексът на строгост на мерките у нас е сред най-ниските в Европа. „Следим данните и резултатите на 12 часа, постоянно сме във връзка с проф. Кантарджиев за новите щамове. Не пренебрегваме нито един показател“, добави министърът.

Думите му бяха подкрепени от главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото няма особена динамика и в ситуацията на Балканите, и в Европа, а страната ни почти запазва местата си в класацията по заболяемост и смъртност. „На 14-дневна база сме на 25-о място по заболяемост в Европа и на 5-о място на Балканите със средна стойност от 127,4 заразени на 100 000 души население. По показателя смъртност България се нарежда на 15-о в Европа със 7,3% починали на 100 000 души. Страната е в най-светлата зона на континента, с Гърция и скандинавските държави, най-зле е ситуацията в Португалия и Чехия“, отчете Кунчев.

Не толкова оптимистичен беше председателят на НОЩ и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. „Нарастването на новите случаи е с 24% в сравнение с миналата седмица и в момента заболяемостта е 173 на 100 000 население“, пресметна Мутафчийски, което обаче е доста повече от обявените от Кунечв 127 на 100 000, както и от съобщените преди два дни 160 на 100 000 от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Намираме се в нивата на 22 октомври миналата година, кривата все още не е толкова остра, няма ескпоненциално нарастване, изключение е Кюстендил. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи, колебае се от увеличение от 7 до намаление от 9%, каквото имаме през тази седмица спрямо миналата“, допълни ген. Мутафчийски.

СПОДЕЛИ