ЕМА започва оценка на еднодозовата ваксина на Janssen

Очаква се становището да бъде издадено в средата на март, България е поръчала 2 милиона дози от нея

257
Johnson & Johnson

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на искането за осигуряване на достъп до пазара на ЕС за ваксината срещу COVID-19 на Janssen, подразделение на Johnson&Johnson. Очаква се становището да бъде издадено в средата на март. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по този повод, че достъпът до пазара ще бъде осигурен, веднага щом има положително становище от лекарствената агенция и при условие, че данните на компанията за нейната ефективност, безопасност и качество бъдат оценени от експертите като достатъчно надеждни.

Очаква се ваксината на Janssen, която е векторна, да бъде четвъртата одобрена в ЕС, след като по-рано пазарен достъп бе даден на препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. За разлика от тях обаче, тази на Johnson&Johnson се поставя само веднъж – при нея няма изискване за втора доза. Клиничните проучвания показват, че тя има 66 % ефективност при предотвратяване на COVID-19 28 дни след поставянето на инжекцията. Смята се, че тя ще е най-ефективна от досегашните ваксини срещу британския и южноафриканския щам.

През октомври миналата година Еврокомисията обяви, че е договорила доставки на ваксината от Janssen, достатъчни за имунизирането на 200 милиона души. Предварителното споразумение включва възможност за удвояване на тези количества. Към момента България е поръчала 2 милиона дози от препарата.

 

СПОДЕЛИ