Без ред ваксинират желаещи през уикендите

Подготвят кратък обзор със сравнение между трите ваксини, с които страната ни разполага, основното им противопоказание е свръхчувствителност към активното или към помощните вещества

148
ваксинират

 

През почивните дни да може да се ваксинират и лицата, които не са с приоритет. Това предложение ще отправят към министъра на здравеопазването от Националния ваксинационен щаб, съобщи в интервю за Marica.bg неговият председател проф. Красимир Гигов.

Той обясни, че предвидените за ваксинации учители и други групи не посещават медиците в събота и неделя. „Нашите дежурни ваксинационни екипи са на място, чакат, но почти не са натоварени и това личи от графиката. Затова ще предложим на министъра през почивните дни да включим и следващите фази. А който не е дошъл, не губи право“, поясни проф. Гигов.

 

По думите му в края на този месец и началото на другия е възможно да има реален старт и на масовата ваксинация. „Фазите дават ред, но е възможно преливане“, заяви той и даде пример – в София на практика са изчерпани първите две и се минава към третата фаза. „Интересът се движи около 30-40 процента от хората, ангажирани в дадена сфера. Затова трябва да бъдем готови, като поемем ангажимент. Не може да обещаем за утре ваксина на 100 000 души“, посочи обаче проф. Гигов. Той добави, че 2 милиона ваксинирани и вероятно около 1 милион преболедували ще притиснат сериозно вируса и ще дадат възможност за спокойствие за икономиката на страната.

 

Председателят на ваксинационния щаб допълни, че към момента използваемостта на ваксините в България е над 90 %, но предизвикателството ще е този процент да се запази, когато започнат да пристигат по-големите количества. „Амбицията ни е в София ваксинацията да достигне темпове от 5-10 хиляди души на ден. Това прави 100 000 за 10 дни“, каза проф. Гигов и уточни, че преди изборите също се очаква да има сериозен брой желаещи да се имунизират.

 

До дни пък от щаба ще подготвят кратък обзор със сравнение между различните видове прилагани в момента у нас ваксини, като целта е информацията да бъде предоставена по по-лесен и достъпен за личните лекари начин и да не се налага те да проверяват всичко в кратката характеристика. Това обяви пред БНТ изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов, който коментира отправените в няколко писма въпроси от общопрактикуващите лекари, свързани с прилагането на ваксините. Кирилов припомни, че в Националния ваксинационен щаб има представител на Националното сдружение на личните лекари и всяко решение се съгласува с него.

 

„Основното противопоказание и на трите ваксини е свръхчувствителност към активното вещество или към помощните вещества. За всяко останало състояние, диагноза, заболяване на който и да е желаещ да бъде ваксиниран, трябва да бъде направена преценка от лекуващия лекар и от този, който ще постави ваксината“, подчерта шефът на лекарствената ни агенция. За автоимунни заболявания той посочи, че ако те са контролирани и пациентът е в ремисия, няма никакъв проблем да бъде поставена ваксина, дори е препоръчително, защото тези хора са рискови.

СПОДЕЛИ