Ангелов и Кралев се договориха за имунизирането на олимпийците ни

ЕК одобри втори договор с Moderna за допълнителни 150 млн. дози до края на тази година и още 150 млн. дози през 2022 г.

117
Ангелов

В спешен порядък да бъде създаден план за ваксинация на спортистите, които ще участват на Олимпиадата в Токио. За това се договориха здравният министър проф. Костадин Ангелов и спортният му колега Красен Кралев. „Състезателите и техните треньори трябва и ще бъдат защитени от заплахата COVID-19“, категоричен е проф. Ангелов.

„Веднъж вече провеждането на Олимпийските игри беше отложено – нещо, което не се е случвало дори по време на война. Сегашната криза обаче е по-особена. С общи усилия ще я преодолеем. Спортът, образованието и здравето са главните приоритети, които стоят пред нас!“, посочи здравният министър и пожела успех на олимпийци.

По-късно във Враца проф. Ангелов коментира, че не е удовлетворен от темпа на ваксиниране срещу COVID-19, а сред причините посочи факта, че част от записаните за имунизация граждани не се явяват в конкретния ден. „Обмисляме отпушване на ваксинирането и в 4-та фаза, не е човешко да имаме ваксини, да чакаме човек да се ваксинира и той да не идва. Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират“, сподели министърът. Припомняме, в четвърта фаза попадат хората на и над 65 години и тези с придружаващи хронични заболявания.

Междувременно, Европейската комисия одобри втори договор с Moderna, който предвижда допълнителното закупуване на 300 милиона дози от името на всички държави-членки на ЕС. Те ще бъдат разпределени съответно 150 милиона през 2021 г. и възможност за закупуване на още 150 милиона през 2022 г. Договорът дава и възможност ваксината да се дари на държави с ниски и средни доходи или да се пренасочи към други европейски държави.

„Решението на Комисията да бъде подкрепена тази ваксина беше взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружествата в разработването на ваксини и техния производствен капацитет за снабдяване на целия ЕС, както и способността им да разработят евентуално ваксина срещу вариантите на коронавируса“, обясниха от ЕК.

 

СПОДЕЛИ