Откриват 318 пункта за ваксинация

Те ще се помещават в болници, медицински центрове, ДКЦ-та, дентални кабинети и РЗИ-та, ще ги откриваме през google maps

143
ваксинация
Първият ваксинационен пунк беше открит още преди два месеца пред столичната РЗИ

Временни имунизационни пунктове за масовата ваксинация да бъдат разкрити в 318 лечебни заведения на територията на цялата страна. Това нареди здравният министър проф. Костадин Ангелов с допълнение към заповедта си за началото на имунизационна кампания срещу COVID-19 у нас.

Пунктовете ще се помещават в болници, медицински центрове, ДКЦ-та, дентални кабинети, РЗИ-та, групови практики, като не са изключени и частните клиники. Всички места, където хората ще могат да се ваксинират срещу коронавируса, предстои да бъдат качени в google maps, а от началото на март, както обеща министър Ангелов, трябва да заработи и електронна система, в която желаещите да се записват. В тези 318 временни кабинета обучени лекари и сестри ще поставят инжекции на хората от трета, четвърта и пета фаза на ваксинационния план. В София пунктовете са 43

Министърът разпорежда още всички общопрактикуващи лекари да участват в осъществяването на имунизационната кампания, като ваксинират желаещите лица от техните пациентски листи. Заповедта трябва да се съобщи на регионалните здравни инспекции, които да уведомят лечебните заведения на територията на съответната област.

Припомняме, към момента разрешени за употреба в ЕС са три препарата – на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, като желаещите да се имунизират имат право да си изберат ваксина. Досега у нас са поставени малко над 77 хиляди дози, от доставени 183 хиляди. 

СПОДЕЛИ