Д-р Симидчиев: Най-добрата ваксина е наличната

Колкото по-дълго оставяме пандемията да върлува, толкова повече вирусът може да мутира, затова не бива да отлагаме имунизацията, категоричен е пулмологът

129
ваксина
Д-р Александър Симидчиев

Най-добра е тази ваксина, с която можем да се ваксинираме най-рано, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria пулмологът от МВР болница д-р Александър Симидчиев. Той призна, че се е ваксинирал като работещ на първа линия с ваксината, която е била налична в момента и призова всички да постъпят като него без да отлагат във времето.

 

„С една дума, ако имаме ваксина със 70% ефективност сега, трябва да предпочетем нея, вместо да изчакваме друга, с ефективност 95%, която обаче ще пристигне някога в бъдеще“, посъветва специалистът. Защото всяко отлагане на ваксинацията, по думите му, удължава риска да се заразим. „А колкото по-дълго оставяме пандемията да върлува из нашите ширини, толкова повече вирусът може да мутира“, обясни д-р Симидчиев.

 

Той уточни, че и трите одобрени към момента ваксини на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca имат разлика в ефикасността спрямо общото боледуване, т.е. срещу самите симптоми, но и трите ваксини са 100% ефикасни срещу тежкото боледуване и смъртните случаи. Също така те действат и срещу новите варианти на коронавируса, които макар и да са по-заразни, като цяло запазват основните характеристики на SARS-CoV-2.

 

Пулмологът припомни, че ваксината е единственият сигурен начин да изградим имунитет, без да трябва да преболедуваме коронавирусната инфекция, защото самото боледуване, носи рискове, свързани с усложнения, остатъчни изменения в белия дроб, в сърцето и в мозъка.

Д-р Симидчиев обаче призна, че с темповете, с които се случва ваксинационният процес у нас, няма изгледи да постигнем колективен имунитет през 2021 г.

 

„Трябва да можем ние самите с нашето поведение да ограничаваме разпространението на вируса, тогава няма да има нужда някой друг да ни налага мерки“, каза още специалистът от МВР болница и припомни, че най-важното си остава реакцията ни като общност със спазване на вече познатите мерки – носене на маски, спазване на дистанция и добра хигиена.

 

По думите му от научна гледна точка семейства, в които има в деца между I и V клас, нямат по-висока честота на заболяване. „По-големите деца обаче са по-сходни с възрастните, следователно не е ясно какъв точно е ефектът от връщането им обратно в класните стаи“, добави д-р Симидчиев и обясни, че отдавна е предложил да има мониторинг на всяко училище по няколко параметъра, за да има яснота какво точно се случва, когато учениците са в клас.

СПОДЕЛИ