Влагата в маските пази от тежка форма на COVID-19

Кондензът при носене на маската овлажнява дихателните пътища и така ограничава навлизането на вируса в белите дробове

169
маските

Маските не само предпазват от заразяване с коронавирус, но и правилното им носене намалява риска от тежка форма на COVID-19, защото образувалата се влага ограничава навлизането на вируса в белите дробове. Това твърдят американски експерти, цитирани от в. „Дейли мейл”.

Кондензът при носене на маска овлажнява дихателните пътища и улеснява прочистването на инфектирания мукус. Това предотвратява навлизането на вируса в белите дробове, където може да предизвика големи усложнения и тежка форма на COVID-19, обясняват учените.

Специалистите от американските национални здравни институти са тествали четири вида маски, за да проверят колко влага задържат при различна температура. Всички образували конденз, но в различна степен. На стайна температура хирургическите маски увеличават влажността на вдишвания въздух с 38%, докато при FFP2 или N 95 и изделията от полиестер и памук водното съдържание се увеличава с до 60%.

Изследването потвърждава, че носенето на маски е много достъпно ефективно средство за предпазване на хората около нас, а и на нас самите от зараза.

СПОДЕЛИ