Ваксинирането е отговорност, а преболедуването не е най-прекрасната опция

С очите си видях много хора между 40 и 50 години без придружаващи заболявания, които не оцеляха, и такива, които останаха със сериозни и трайни увреждания, сподели д-р Рада Прокопова от УМБАЛ „Св. Анна“

114
ваксинирането
Д-р Рада Пропокова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на "Св. Анна" и ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, беше втората ваксинирана след здравния министър проф. Костадин Ангелов

Въпросът с ваксинирането за мен е въпрос на отговорност към обществото. Всички ние живеем заедно и ако човек счита, че може да има единствено и само лично мнение, моят съвет е да стане отшелник на връх Ком, а не да подлага останалите от обществото на неговите често некомпетентни, нямащи никакво отношение към професионализма мнения. Това заяви пред Нова телевизия д-р Рада Прокопова, началник на кардиологично отделение в болница „Св. Анна“ в София. На 27 декември тя стана вторият ваксиниран български лекар след здравния министър проф. Костадин Ангелов. Защо именно тя, д-р Прокопова не знае. Отдава го отчасти на случайността, отчасти на факта, че през ноември отделението й се превръща в COVID-отделение. И е препълнено за броени часове. „За три дни, приехме практически 100 човека на 3 етажа”, спомня си д-р Прокопова. УМБАЛ „Св. Анна“ бе една от столичните болници, които поеха основния удар на пандемията, а от днес отново се реорганизира, за да посрещне третата вълна.

„Нацията ни реагира трудно на новостите, но аз вярвам в здравия разум на хората. За да има начин да съществуваме някак заедно, както преди, това общество се нуждае от някакво количество хора – или преболедували, или ваксинирани, за да може да се отвори нормалният живот. Да чакаме да се разболеят 50-60% от хората е меко казано, първо – наивно, второ – опасно, и трето – не показва много голямо човеколюбие. С очите си видях много хора между 40 и 50, които не оцеляха, без да имат съществени придружаващи заболявания. С очите си видях хора между 30 и 50, които си отидоха със сериозни, трайни увреждания – сподели д-р Прокопова. – Преболедуването едва ли трябва да се възприема като най-прекрасната опция от всички”, смята медикът.

Д-р Прокопова сподели, че при първата доза е нямала никакви реакции, освен болката от самото инжектиране. При втората е вдигнала за кратко температура, имала е болка в мускулите. „Но в никакъв случай не мисля, че страничните действия са нещо различно от тези при другите ваксинации”, уточни тя.

СПОДЕЛИ