Пикът на третата вълна ще е по изборите

При 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията, но това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България, заяви доц. Ангел Кунчев

112
пикът
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Пикът на новата вълна от COVID-19 ще се достигне преди изборите, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби“, съобщи той пред БНР. По думите му при британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст на заразените и тя е вече под 50 г. „Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Но се предава по-бързо“, обясни доц. Кунчев.

Главният здравен държавен инспектор подчерта, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация, а като България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора. „По повод ваксината на AstraZeneca следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа. През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании. Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо. Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират“, каза още доц. Кунчев. Той отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията,  но „това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България“.

По думите му, ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболяемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа възможността за отваряне на заведенията. Но доц. Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза кога ще случи това, въпреки категоричния тон на премиера Бойко Борисов, който по-рано днес нареди на здравния министър проф. Костадин Ангелов на 1 март ресторантите да отворят врати. „Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения – над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване. Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си“, посочи Кунчев.

Прогнозата му е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи. „Нещото, с което коронавирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира“, обясни Кунчев.

СПОДЕЛИ