Двойните маски намаляват риска от зараза с над 90 %

Правилното носене е от ключово значение, първо се поставя тази с по-висока защита

492
маски

Плътно прилепналата маска или използването на две маски могат значително да намалят риска от заразяване с коронавирус, съобщава БТА, позовавайки се на резултати от лабораторни експерименти.

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията са направили експериментите с маска от плат и трислойна медицинска маска и с добре прилепваща хирургическа маска. Резултатите от симулациите показват, че и в двата случая излагането на потенциално заразни аерозоли намалява с повече от 90 %.

Във всички случаи носенето на маска намалява излагането на аерозолни частици с размер на капчици в сравнение с липсваща маска. Симулациите показват, че „маските действат и го правят най-добре, ако се носят правилно“, казва директорът на центровете Рошел Уаленски. Възможно е маските да се нагласят по лицето и със специалните устройства за по-добро прилепване.

Резултатите от един от експериментите показват, че лошо завързана медицинска маска блокира 42 % от частиците от симулирана кашлица, а маска от плат – 44,3 %. Комбинация от две маски спира 92,5 % от частиците от кашлица.

В друг експеримент за предпазване при дишане, когато само източникът на зараза е защитен, излагането на коронавируса намалява с 82 на сто при две маски и с 62,9 % при една с добро прилепване. Когато и двамата носят двойни маски или добре прилепнали, излагането на аерозоли за приемника намалява съответно с 96,4 и 95,9 процента.

След като вече циркулират по-заразни варианти на новия коронавирус колкото по-добре се използват маските, толкова по-бързо ще видим краят на пандемиите, казват специалистите. А правилото при носенето на два различни вида маски е първо да се слага тази, която е с по-висока защита.

СПОДЕЛИ