Проф. Никола Владов с орден „Стара планина” I степен

Президентът Румен Радев отличи и двама лекари от Алекасандровска болница - проф. Георги Тодоров и доц. Александър Оскар

124
Владов
Проф. Никола Владов е признат за един от най-добрите родни хирурзи, което му отворя път към лигата на необикновените - Френската академия по хирургия

Един от любимите лекари на българите проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, бе удостоен от президента на Румен Радев с орден „Стара планина“ I степен, без лента, с мечове.

Отличието му бе връчено за значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса, за цялостна дейност в областта на военномедицинското дело, за популяризиране дейността и издигане престижа на здравните органи от Министерството на отбраната в страната и чужбина.

Проф. Владов е роден през 1960 г. През 1987 г. завършва медицина в МУ – София. През 1993 г. придобива специалност хирургия, като по същото време работи в І-ва хирургична клиника на УМБАЛСМ „Пирогов” и специализира при професор Y. Chapuis в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж.

Постепенно хирургията, която е една от най-дръзките области в медицината, става негова съдба. След изключително полезна специализация в Париж по жлъчно-чернодробна, панкреатична, лапароскопска и колоректална хирургия, проф. Никола Владов набира огромен опит в хирургичната клиника на Районната болница в град Бежа, Тунис.

Завръщайки се в България, оглавява Хирургично отделение в Районна болница гр. Панагюрище и І-ва хирургична клиника на МБАЛ – Пазарджик, като специализира в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж при професор D. Houssin и в хирургичната клиника на Saint Antoine Hospital, Париж при професор R. Parks.

През 2002 г. защитава дисертация на тема „Хирургично лечение на ехинококови кисти отворени в жлъчните пътища” за придобиване на научна и образователна степен „Доктор по медицина”.

Владов
Проф. Владов с началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски и с най-верния си колега и приятел проф. Крум Кацаров

В периода 2003-2009 г. е началник на Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА – София, като през 2005 г. е избран за доцент към клиниката. През 2006 г. специализира „Чернодробна трансплантация” в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж при професор О. Soubrane и „Лапароскопска колопроктология” в Hospital of Monfalcone, Италия при професор J. Pinjata.

От 2007 г. е ръководител на Програмата за чернодробни трансплантации на ВМА, а от 2009 г. е ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

През 2009 г. защитава дисертация на тема „Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход и възможности за хирургично лечение” за придобиване на научната степен „Доктор на медицинските науки”.

През 2010 г. специализира лапароскопска чернодробна хирургия в Elan Court Training Centre в Париж, а през 2011 г. е избран за национален консултант по трансплантология. От април 2019 г. е главен координатор към експертния съвет по медицинската дейност „Трансплантология” към Министерство на здравеопазването.

През месец януари 2013 г. е избран за почетен член на Френската академия по хирургия. Притежава сертификат за почетно членство от румънската Асоциация по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Член е на редица научни дружества и издателски бордове в България и чужбина.

Проф. Никола Владов е припознат от своите колеги като един от доайените в българската хирургия. Безспорен е неговият принос в развитие на Трансплантационната програма у нас и в частност във ВМА. Той извършва първата лапароскопска резекция на черен дроб и първата лапароскопска резекция на панкреас в България (2006 г.), през 2009 г. – първата трансплантация на черен дроб от жив донор от възрастен на възрастен, а през 2013 г. и първата ретрансплантация.

Благодарение на въведените от него иновации екипите на ВМА затвърждават международния си престиж и заемат водещо място в Източна Европа по лапароскопска чернодробна хирургия. Ръководената от проф. Владов Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия е част от единствения по рода си в региона и базиран във ВМА Международен референтен център, в рамките на който се провеждат обучения не само на български, но и на чуждестранни хирурзи.

Проф. Никола Владов е носител на множество отличия, свързани с високите му професионални достижения като част от екипа на ВМА. За значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса, през 2012 г. печели наградата „Медик на годината 2012“. През 2016 г. е обявен от Български лекарски съюз за „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА – 2016” – най-престижната награда сред медицинската общност в България. През 2017 г. става почетен гражданин на Ловеч за огромния му принос в постигнатите съпоставими с европейско ниво постижения в чернодробните трансплантации, за високия му човешки и професионален морал в дейността на българското здравеопазване.

Владов

Владов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов с двамата бивши свои подчинени от Александровска болница проф. Георги Тодоров и доц. Александър Оскар

Сред другите отличени днес от държавния глава бяха и двама лекари от Александровска болница –  проф. Георги Тодоров получи орден „Стара планина“ I степен, без лента, без с мечове за изключително големите му заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в България, а доц. Александър Оскар заслужи орден „За гражданска заслуга“ I степен за заслугите му в развитието на гражданското общество, защитата на правата и свободите на човека и укрепването на демократичните институции в България.

 

 

СПОДЕЛИ