Разрешиха антителата на Eli Lilly за леки случаи на COVID

В Оксфорд започват клинични изпитвания на лекарство при тежките форми

143
COVID

Комбинираната терапия с моноклонални антитела на американската фармакомпания Eli Lilly за лечение на COVID е получила разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата FDA, предадоха световните информационни агенции.

По данни от клинично проучване, коктейлът от бамланивимаб и етезевимаб, е помогнал за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при пациенти с COVID-19 със 70%.

От компанията уверяват, че терапията ще бъде налична веднага. „В момента има готови 100 000 дози, а през първото тримесечие ще бъдат на разположение допълнителни 150 000 дози“, се казва в изявление на Eli Lilly. Освен това в сътрудничество с Amgen е планирано производството на до 1 милион дози от комбинацията етезевимаб/ бамланивимаб до средата на 2021 г.

Терапията е разрешена за лечение на лек до умерен COVID-19 при пациенти на 12 и повече години, които са изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19 и/или хоспитализация. В становището си FDA подчертава, че бамланивимаб и етезевимаб не са разрешени за използване при настанени в болница пациенти или такива на кислородна терапия поради COVID-19.

Припомняме, в момента „коктейлът“ на Eli Lilly преминава процедура за бърз преглед и в Европейската агенция по лекарствата. В същото време проучване установи, че моноклоналните антитела са безсилни при новите мутации на коронавируса.

А междувременно Оксфордският университет обяви, че е започнал клинични изпитвания на лекарството алмитрин (almitrine), за да определи дали може да подобри дихателното възстановяване при сериозно болни от COVID-19, съобщава Ройтерс.

Екипът на университета обясни, че лекарството ще се прилага перорално за период от седем дни с цел да се определи дали може да са необходими допълнителни форми на вентилационна подкрепа или дали то ще бъде достатъчно, за да помогне на страдащите от дихателни проблеми да се възстановят.

Наскоро Оксфорд също заяви, че търси доброволци за проучването „COVID-19 Heterologous Prime Boost“ или „COM COV“, което ще изследва използването на различни комбинации от одобрени ваксини срещу COVID-19 при поставяне на първата и на втората доза.

 

СПОДЕЛИ