Рискът от смърт е по-висок с 35 % при британския щам

Най-застрашени са по-възрастните мъже, сочи проучване сред над милион пациенти

126
щам

Британският щам на коронавируса е по-смъртоносен от предишните варианти, потвърждава ново проучване, предаде Ройтерс. Изследователите са проследили около един милион пациента, тествани за COVID-19 от ноември до януари, включително около 3000, които в последствие са починали от него. След отчитане на други фактори, които влияят на резултатите, установяват, че рискът от смърт е с 35% по-висок при пациентите, заразени с новия вариант.

Проучването, което все още не е рецензирано, установява, че сред пациентите от мъжки пол на възраст 55-69 години, около 1 на 180 умира след заразяване с по-старите версии на вируса. „С новия вариант резултатът е около 1 на 140“, споделя един от съавторите – Никълъс Дейвис от Лондонското училище по тропическа медицина и хигиена. По думите му абсолютният риск от смърт остава нисък при хората на възраст под 54 години.

За жени на възраст 70-84, рискът от смърт в рамките на 28 дни е нараснал от 2,9% при оригиналния вариант до 3,7% с новия британски вариант. При мъжете на възраст 70-84 години, смъртността се е увеличила от 4,7% на 6,1%, а за по-възрастните мъже от 17,1% на 21,7%. Авторите заявяват, че екипът актуализира анализа си с повече данни, „и изглежда, че смъртността може да е и по-висока от 35%.“

Досега се смяташе, че щамът е по-заразен, но не и по-смъртоносен, а увеличеният брой на починалите се приписваше на натоварените здравни системи.

СПОДЕЛИ