Д-р Миндов: Хората искат да си изберат ваксина

Трябва да се промени имунизационният план, за да стане ясно кога ще бъдат включени здравите млади хора под 45 години, които имат желание да се ваксинират, смята председателят на столичните джипита

148
Миндов
Д-р Георги Миндов

Интересът към ваксините спада в последните дни, защото хората следят информационния поток, следят какво се внася. Има един процент, които нямат предпочитания, но повечето имат определено предпочитание към дадени ваксини, а ние точно това не можем да осигурим. Това заяви пред телевизия Bulgaria on Air д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на столичните общопрактикуващи лекари.

Той поясни, че лекарите срещат проблем и с информацията относно ваксините. „Например, кратката характеристика на AstraZeneca, която е в обем 33 страници и е публикувана на сайта на МЗ, за съжаление не отговаря чисто практически на въпроса с поставянето“, поясни д-р Миндов и уточни, че в нея не са посочени абсолютните и относителните противопоказания, нито индикациите за временно прекъсване.

В същото време се посочва, че и при наличието на фебрилитет може да се постави втората доза, с което самият той не е съгласен. „Също така няма яснота как трябва да се процедира при пациенти с автоимунни заболявания – мултиплена склероза, лупус, тиреоидит, трябва ли те да бъдат консултирани допълнително със специалист и т.н. Има въпросителни и по отношение на възрастта, дали например ще се поставя при хора над 55 г., както и за интервалите между двете апликации“, посочи шефът на столичните джипита.

Според д-р Миндов, ако има желаещи да се имунизират, ваксини ще се намерят, но проблемът е, че няма достатъчно желаещи. „Процентът, който се движи в момента, е около 10. Дори да предположим, че ще се засили интересът, едва ли ще надхвърли 20%. Това означава, че при население малко под 6 млн. души, ще бъдат ваксинирани 1-1,2 млн. от личните си лекари. Така не можем да стигнем заветните проценти на груповия имунитет“, категоричен бе той. Според него трябва да се промени националният имунизационен план, за да стане ясно кога например ще бъдат включени здравите млади хора под 45 години, които имат желание да си поставят ваксина.

По думите на д-р Миндов личните лекари имат и притеснения относно декларацията за информирано съгласие, която подписва всеки пациент, който желае да си постави ваксина. „Тя е написана според правилата, но след консултация с юристи се оказа, че тази декларация, какъвто и текст да бъде сложен, не снема отговорността от този, който е поставил ваксината, и пациентът винаги може да потърси отговорност от лекаря“, подчерта медикът. По думите му неговите колеги имат право да се колебаят, защото имат основание за това. Така например при възрастни пациенти изпитванията на ваксината на AstraZeneca ще продължат до март 2024 г., което е доста далеч. „За да са спокойни хората, трябва и ние да сме спокойни“, завърши д-р Миндов.

 

СПОДЕЛИ