Потвърдено: Ивермектин не помага при COVID-19

Налице е и сериозна липса на данни за безопасността на лекарството, обявиха официално от фармацевтичната компания Merck & Co

2277
Ивермектин

Фармацевтичната компания Merck & Co направи изявление, в което посочва, че анализът на наличните данни не подкрепя безопасността и ефикасността на произвежданото от нея антипаразитно лекарство Ивермектин за лечение на COVID-19, предаде Ройтерс.

Ивермектинът, който е одобрен в САЩ под търговското наименование Stromectol, се използва главно за лечение на паразитни заболявания.

У нас препаратът, чийто производител е „Хювефарма“ на Кирил Домусчиев, също скоро получи разрешение за употреба, но не за коронавирус, а за лечение на инфекция, причинена от тропически червей. Междувременно обаче десетки лекари го изписваха и рекламираха открито като много ефикасно хапче срещу COVID-19, както за лечение, така и за профилактика. Сред тях е и един от най-прочутите ни кардиолози проф. Иво Петров. Около седмица след зелената светлина от ИАЛ излезе съобщение от компанията за прочутото проучване в 12 болници у нас (някои от тях се оказаха заради странични ефекти, други зарази несъстоятелността на дизайна на клиничното изпитване). Според „Хювефарма“ Ивермектин е работи срещу COVID-19, но не бяха публикувани никакви данни от проучването.

За разлика от компанията на Домусчиев, Merck & Co са стигнали до съвсем други изводи. От компанията заявиха, че анализът на съществуващите и новите изследвания на Ивермектин за лечение на COVID-19 не е намерил научна основа за потенциален терапевтичен ефект срещу респираторното заболяване, причинено от новия коронавирус. Merck добавя, че в по-голямата част от проучванията за тестване на Ивермектин като средство за лечение на COVID-19 е налице сериозна липса на данни за безопасността. По тази причина компанията предупреждава лекарството да не се използва извън неговото предназначение като противопаразитно средство.

 

СПОДЕЛИ