Комбинират AstraZeneca и Pfizer за по-ударна имунизация

От днес до юни във Великобритания ще тестват смесването на двата различни вида ваксини върху 800 доброволци над 50 години

274
AstraZeneca и Pfizer

Днес в Обединеното кралство стартира експеримент със смесване на две ваксини – на AstraZeneca и Pfizer, който да установи дали могат да бъдат ефективно комбинирани. Проучването, за което се твърди, че е първото в света, ще изследва имунните реакции при първа доза от ваксината Pfizer, последван от инжекция с AstraZeneca, както и обратно, с интервали от 4 и 12 седмици.

Изследователите поясняват, че данните за ваксинирането на хората с двата различни типа ваксини срещу коронавирус могат да помогнат да се разбере дали е възможно да стартира подобна комбинация за постигане на по-голяма гъвкавост в имунизирането по света, съобщиха световните агенции. Към момента и двете ваксини – иРНК ваксината, разработена от Pfizer/BioNTech, и аденовирусната векторна ваксина, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca, се прилагат във Великобритания.

Набирането на доброволци е започнало днес, като над 800 участници се очаква да вземат участие в 8 различни населени места в цяла Англия, включително Лондон, Бирмингам и Ливърпул.

Матю Снейп, ваксинолог от Оксфорд, който ръководи изпитанието, каза, че първоначалните резултати могат да дадат ценна насока за имунизацията през втората половина на годината. „Очакваме да имаме резултати към юни или по това време, за да информираме за евентуалната имунизация на населението“, поясни той.

Министърът по внедряването на ваксини срещу COVID-19 Надхим Захауи каза: „Това е изключително важно клинично изпитание, което ще ни предостави по-важни доказателства за безопасността на тези ваксини, когато се използват по различни начини. Нищо няма да бъде одобрено за употреба, докато изследователите и регулаторът не са абсолютно уверени, че подходът е безопасен и ефективен.“

Учените се стремят да тестват комбинацията върху хора на възраст над 50 години, които може да са изложени на по-висок риск от по-младите хора и не са били ваксинирани. Проучването, подкрепено от правителството с финансиране от 7 милиона паунда, има за цел да установи дали режимът на ваксинация със смесени дози е по-добър или е добра алтернатива на използването на две дози от един и съща ваксина срещу COVID-19.

Изпитанието няма да измерва общата ефективност на комбинацията от ваксините, но изследователите ще следят особено за реакцията на антителата и Т-клетките, както и за неочаквани странични ефекти.

Припомняме, ваксината на AstraZeneca също се тества в комбинация с руската „Спутник V“, като и тук целта е да се усили ефективността, но разликата, че и двата препарата ползват аденовируси.

Други две отделни проучвания пък установиха, че една доза от ваксините на Pfizer или Moderna може да е достатъчна за преболедувалите коронавируса, тай като имунната им система е задействана и разпознава вируса, съобщи Ройтерс, цитирайки нерецензираните все още изследвания. Според резултатите реакцията с антитела на първата доза ваксина у хора със съществуващ имунитет е равна или дори надвишава нивата на незаразяваните след втора доза.

СПОДЕЛИ