Коктейлите от антитела са безсилни срещу мутациите на SARS-CoV-2

ЕМА започна оценка на данните за лекарството, с което беше лекуван Доналд Тръмп

221
ЕМА

Препаратите срещу коронавируса, известни като „коктейли от антитела“, не действат срещу новите генетични разновидности на патогена като тези, открити в Бразилия и Южна Африка, пише в. „Гардиън“. Изданието се позовава на Ник Камак, ръководител на подразделението по изучаване на COVID-19 към британската благотворителна организация „Уелкъм тръст“. По думите му неефикасност против един или голямо количество варианти на коронавируса са показали основните моноклонални препарати, разработени от фармацевтичните компании „Регенерон“ и „Ели Лили“.

„Проблемите възникнаха по Коледа, когато започнаха да се разпространяват новите варианти, и по-специално южноафриканският и бразилският. Промените в патогена водят до това, че шиповидният белтък на коронавируса – S-белтъкът, отхвърля тези антитела. Всички авангардни методи за лечение на коронавируса с помощта на антитела, на които се възлагаха големи надежди, изгубиха битката с южоафриканския и бразилския вариант“, заяви Камак. Той е уверен, че ще се появят нови генетични разновидности на коронавируса, което ще обезсмисли създаването на „коктейли с антитела“.

Припомняме, с препарата на „Регенерон“ беше лекуван бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, а комитетът на EMA по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) стартира преди дни непрекъснат преглед на данните за лекарството. Казиривимаб и имдевимаб са моноклонални антитела, които се прикрепят към спайк-протеина на SARS-CoV-2 на две различни места и пречат на вируса да проникне в клетките на организма. Решението на CHMP да започне непрекъснат преглед се основава на предварителни резултати от проучване, което показва благоприятен ефект на лекарството при намаляване на количеството на вируса в кръвта (вирусно натоварване) при нехоспитализирани пациенти с COVID-19, уточняват от ЕМА, но отбелязват, че все още не е направена оценка на пълното проучване и е твърде рано да се правят заключения относно съотношението полза/риск на лекарството.

СПОДЕЛИ