Борисов: Майсторски предотвратяваме опасностите при пандемията

И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както е в другите държави, коментира премиерът протеста на ресторантьорите

207
пандемията
Премиерът Бойко Борисов подчерта, че България в момента се справя най-добре в ЕС със заразата

Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме, за да няма риск, така и с пандемията майсторски предотвратяваме опасностите. Затова и България има най-добрите параметри. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание.

Той сравни настоящата ситуация по отношение на COVID-19 в България със случващото се в други европейски страни и въведените там строги мерки. „И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим?“, попита риторично министър-председателят по повод настояването заведенията да отворят веднага, въпреки заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Борисов отбеляза, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси. „Разбираме ги и тях, затова и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на икономиката разработиха толкова мерки за подкрепа за близо 2 млрд. лева“, напомни премиерът. Той добави, че заедно с помощта за пенсионерите разходите нарастват на около 3 млрд. лв.

„Това не е нагласата на целия туристически бранш“, отбеляза от своя страна кметът на Банско Иван Кадев и добави, че голямата част разбират мерките у нас и ги приемат. Той подчерта, че е много тънка границата между живота и здравето на хората и бизнеса.

СПОДЕЛИ