12-годишно момиче получи нов черен дроб в „Лозенец“

Още две бъбречни трансплантации извършиха екипите на проф. Любомир Спасов след първата донорска ситуация у нас за 2021 г.

187

Трима българи, сред които и 12-годишно момиче, получиха шанс за втори живот след първата донорска ситуация у нас за тази година и три успешни трансплантации в столичната болница „Лозенец“.

Присажданията са извършени на 21 януари, съобщиха от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Донор е 19-годишен младеж, изпаднал в мозъчна смърт, като донорската ситуация е реализирана от екип на областната болница във Велико Търново с координатор д-р Сибила Маринова.

Реципиенти на бъбреците са двама мъже на 37 г. и на 53 г., а черният дроб е присаден на 12-годишно момиче. И трите трансплантации са извършени в един и същи ден от екипите на проф. Любомир Спасов, директор на Правителствена болница. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Припомняме, още в края на миналата година УБ „Лозенец“ се подсили с нова попълнение – проф. Емил Паскалев, който напусна Александровска болница след скандал.

Сърцето на 19-годишния донор също е било присадено, но реципиентът е починал часове след трансплантацията в болница „Св. Екатерина“. Той е бил трети в листата на чакащите, като първите двама са отказали операцията от страх. Това разказа пред бтв журналистът Георги Пеев, който е първият българин с трансплантирани два органа – бъбрек и сърце. Според него основен проблем за липсата на повече трансплантации у нас освен липсата на достатъчно донори, е неподговеността на системата и слабата работа на координаторите по донорство в страната. „80 % от донорските ситуации се реализират от двама лекари – проф. Вилиян Платиканов от Варна и д-р Сибила Маринова от Велико Търново“, уточни Пеев.

В момента в листата на чакащите за нов орган има записани 1100 българи. През миналата година у нас е имало едва 4 донорски ситуации, при които са извършени 5 присаждания. По-малко донори е имало само през 2001 и 2010 г. – по два. През пандемичната 2020-а медиците от „Лозенец“ са направили и 11 трансплантации от жив донор – 6 бъбречни и 5 чернодробни.

СПОДЕЛИ