Ангелов: Разхлабваме мерките. Връщаме си живота такъв, какъвто беше

Расте броят на желаещите да се имунизират учители и социални работници, ваксини има достатъчно, няма да променяме плана, съобщи здравният министър

987
Ангелов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов защити разхлабването на мерките, но сякаш в него проговори водачът на две листи, а не лекарят

Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище. Сега близо 40 % от големите ученици ще се върнат в клас, ще разхлабим мерките в секторите „Култура“ и „Спорт“ и след това ще наблюдаваме 14 дни каква ще бъде тенденцията, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти след срещата си във Варна с директорите на РЗИ-тата на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

“Хубавото е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше. Всички дискусии в публичното пространство на различни браншове ме радва, защото това означава, че сме забравили онези разговори за недостатъчни линейки, недостатъчен брой легла и забавени пациенти. Това е успех“, допълни проф. Ангелов. „Никога не очаквайте от мен да взема решение под натиск“, каза още той по повод заявения на 27 януари протест на собствениците на заведения.

Здравният министър потвърди, че у нас има 8 проби с доказан вид на COVID, който е идентичен с вируса във Великобритания. „Целогеномното секвениране на пробите, които са в Националния център по заразни и паразитни болести е готово при 43 проби от 48 проби. От тях 8 са с доказан вид, който е идентичен с вируса, който е в Англия. Те са няколко – една от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко от ВМА и няколко от частна лаборатория. Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от ваксините, които са налични на пазара към момента. Лечението е същото като при стария щам. Няма да се налага и промяна в мерките заради новия щам. „Всичко, което говорим до момента, сме го съобразили с тази опасност. Всеки един резултат, който сме постигнали, за нас е гордост и няма да отстъпим от позициите, които сме постигнали“, посочи още Ангелов.

„Не очаквам никакви последствия за България“, успокои здравният министър по повод новината, че британската компания „AstraZeneca” забавя доставките на ваксини за Европа и първите дози ще са с 60 % по-малко от очакваното. „Няма никаква нужда да компенсираме. Когато сме взимали тези решения, сме обсъждали всяка една хипотеза и всеки риск и той е отразен в нашите решения. Въпросите защо сме поръчали и искаме по-голямо количество ваксини, вече не са актуални“, заяви проф. Ангелов. По думите му ваксинационният план няма да се променя.

На срещата във Варна стана ясно, че броят на желаещите да се ваксинират учители  расте. „Желаещите учители и непедагогически персонал се увеличават и достигат 30%. Същата тенденция наблюдаваме и в „Социалното подпомагане”. Очакваме в този регион първа фаза на ваксинирането да приключи и да започнем втора фаза в началото на февруари”, обясни министър Ангелов и увери, че има достатъчно ваксини. По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните той посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

СПОДЕЛИ