Официално: 8 българи са с новия щам

Пациентите са се завърнали от Великобритания и почти веднага след това са били приети в болница, обяви проф. Тодор Кантарджиев

196
щам

За първи път мога да заявя официално, че доказахме 8 случая на български пациенти, които са били заразени с новия английския щам на коронавируса, обяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Припомняме, здравните власти вече обявиха, че подозират, че 70 % по-заразният британски вариант вече е на наша територия и именно това беше основният им аргумент да не разхлабят мерките.

„17 мутации бяха потвърдени днес, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Сега вече ще започнем едно много по-сериозно проучване в нашата страна да видим какво е разпространението“, заяви още проф. Кантарджиев.

По думите му и осемте преносители на новия щам са пристигнали от Великобритания и почти веднага след това са заболели и съответно са били бързо карантинирани и приети в болница. Това би трябвало да означава, че не са имали възможност да заразят много други хора. „Трябва да направим така, че да ограничим новия вариант да не плъзне из страната. Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Великобритания да не събира цялото си семейство, да се самоизолира за известно време и да се изследва често“, препоръча проф. Кантарджиев. По-рано през деня, по време на лекция за ползата от имунизациите, той увери, че ваксините „ловят“ и новия щам.

Според него големият български проблем е недоверието в институциите, науката, медицината и здравеопазването. „Говориха се различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари“, категоричен беше директорът на НЦЗПБ.

А британският премиер Борис Джонсън направи официално извявление тази вечер, че има научни данни, които сочат, че новият щам може да се окаже не само по-заразен, но и по-смъртоносен. Според експертите досегашният вариант е убивал 10 на всеки 1000 мъже над 60 години, докато новата мутация може да доведе до 14 смъртни случая на 1000 заболели.

СПОДЕЛИ