Изследват антителата на ваксинираните, очакват имунитетът да е поне година

Лекар и санитарка се заразиха 10 дни след поставянето на първата доза, през април започва масовата ваксинация

264
антителата
"Най-сетне и аз стигнах до ваксината", зарадва се доц. Ангел Кунчев, който чака втората си доза в началото на февруари. Преди няколко седмици се ваксинира и синът му, който е лекар на първа линия, а тогава главният държавен здравен инспектор сподели в социалната мрежа, че малко му завижда.

До края на месеца у нас ще стартира програма за проследяване на антителата сред имунизираните у нас. Тя ще е подготвена от здравното ведомство и имунолози, съобщи главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, след като бе ваксиниран днес в РЗИ-София.

„Програмата цели изследване на 1000-1200 души, получили ваксините. Тя ще продължи две години, като хората ще бъдат проследявани шест пъти. Ще бъде изследван както хумоналният, така и клетъчният имунитет“, обясни доц. Кунчев. Колко време трае имунитетът след ваксината срещу COVID-19 е eдин от големите въпроси, на които проучването ще трябва да отговори. Личното мнение на доц. Кунчев е, че трябва да е поне година.

Относно твърденията, че ваксината на АstraZeneca е с по-ниска ефективност, той заяви, че това са били данни от начална фаза на изпитванията, след което всеки производител се стреми да подобри продукта. В крайна сметка се очаква решението на ЕМА, а след това и на EK. Според главния държавен здравен инспектор е реалистично масовата ваксинация у нас да започне около април. По думите му хората ще се записват при личните лекари, а тези, които нямат и са здравно не осигурени, ще могат да се ваксинират в РЗИ-тата.

Междувременно стана ясно, че лекар и сестра от Хасково и Харманли са се заразили с коронавирус около 10 дни след поставянето на първата доза от ваксината. Според РЗИ в областта заразяването няма общо с имунизацията. От там напомнят, че първата доза не осигурява имунитет. Същото мнение изрази и доц. Ангел Кунчев.

И двамата заразени са в добро състояние и са на домашно лечение. „Когато имаме масово разпространение на заболяването, макар  и сега да не е така масово, между първа и втора доза е достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването“, коментира доц. Кунчев и добави, че след първата имунизация все още не се изграждат толкова антитела, че те да предпазят. „Във всеки случай обаче има антитела и те правят заболяването по-леко, точно както се случило и с колегите“, уточни той. По думите му няма проблем здравните работници да бъдат ваксинирани с втората доза, но това ще зависи от тяхното състояние. Ако то е леко, това не е противопоказание, ако е по-тежко, ще се изчака известно време.

СПОДЕЛИ