Проф. Ангелов: Можем да ваксинираме по 45 000 души на ден

Под 100 000 медици са заявили желание за имунизация, 21 % са учителите и 20 % са възрастните от домовете, готови на инжекция

256
Ангелов
Снимка: БГНЕС

Ако се използва пълният капацитет на системата, няма проблем да се извършват голям брой имунизации дневно, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов при посрещането на първата доставка от 2400 дози от ваксината на Moderna. „Само личните лекари, които са 4500, биха могли да ваксинират 45 000 души на ден, ако инжектират по 10 свои пациенти“, пресметна проф. Ангелов. По думите му страната ни е на задоволително място по извършени имунизации срещу коронавирус спрямо останалите страни в Европа. В момента ваксинираните срещу COVID-19 у нас са близо 16 000 души, което обаче ни поставя на опашката в ЕС.

Първите 2400 дози от ваксината на Moderna ще са само за РЗИ-София, тъй като количеството е твърде малко, за да бъде транспортирано в други региони в страната. „Следващите 4000 дози от продукта ще пристигнат към 25 януари и те ще бъдат разпределени в 6-те логистични центъра в страната“, обясни здравният министър.

„Хубавата новина е, че ЕС сключи договор за допълнителни количества ваксини на Pfizer и България е заявила близо 2,9 млн. дози. Вече имаме абсолютното спокойствие, че ще има достатъчно ваксини за всички“, увери проф. Ангелов. Той допълни, че в процес на регистрация е и ваксината на AstraZeneca, от която страната ни е заявила близо 4,5 млн. дози.

Очаква се първата фаза на ваксиниране да приключи до края на януари. От следващата седмица започва и втората фаза, която ще обхване домовете за възрастни хора и учителите, които са заявили желание да си поставят ваксина. На места имунизациите ще бъдат извършвани от екипи на РЗИ. Желаещите да се ваксинират в социалните домове са около 21% или 3000 души, учителите са 20 на сто, а медиците – под 100 000“, уточни Ангелов. Към момента са изразходвани около 16 500 дози от получените ваксини, още 35 000 ваксини на Pfizer пристигат на 18 януари.

Противоепидемичните мерки може да бъдат облекчени в началото на месец февруари, обяви още здравният министър. „Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари. Единственото нещо, което ще бъде променено, ще бъде в сферата на висшето и средното образование“, категоричен бе той.

По думите му от 25 януари започва масово тестване на българските учители, за да се види каква е скритата заболеваемост сред тях и да се прецени дали да стартира частично присъственото обучение. „Имаме план да тестваме всички учители, съгласуван с министър Вълчев, за да видим каква е цялата картина. Когато е ясна картината от първите няколко дни, ще решим каква част и кои ученици ще тръгнат присъствено, уточни проф. Ангелов.

„Вчера имахме среща с директорите на 6-те региона в страната. Ще се направи организация за ваксинация на учителите, която ще бъде в зависимост от съответната характеристика на населеното място или ще става в училищата с екипи, които ще ходят от РЗИ, или от личните лекари, но предимно колегите от РЗИ ще извършват тази ваксинация“, каза още Ангелов.

СПОДЕЛИ