Председателят на ЕК ни хвали за организацията за ваксините

Урсула фон дер Лайен избра да пусне в Туитър видео с пристигането на първите дози на Moderna в България, въпреки че това се случи едновременно във всички държави-членки

207
ваксините
Снимка: Архив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен похвали страната ни за създадената организация за ваксинирането срещу COVID-19. Днес, когато първите дози на втората одобрена в ЕС ваксина – тази на Moderna, пристигнаха във всички държави-членки, тя избра да публикува видео в Туитър с посрещането на флаконите в България. „Ето ги и тях! Днес дози от Moderna пристигнаха в страните от ЕС – като тук, в България“, написа Урсула фон дер Лайен.

По думите й това е добра новина за най-уязвимите граждани и здравни работници у нас, които ще бъдат ваксинирани първи. „Ваксинацията е трайното решение на пандемията“, подчерта председателят на ЕК в поста си в Туитър. Видеото е видяно от близо 14 хиляди души само за 30 минути, споделено е 80 пъти и е събрало стотици лайкове и коментари.

Припомняме, днес у нас пристигнаха първите 2400 дози от ваксината на Moderna, които ще бдат поставени на медици само в София. До момента имунизираните срещу COVID-19 в страната са 15 700 души, а здравният министър проф. Костадин Ангелов определи темпото като задоволително и увери, че при достътчно брой ваксини на ден могат да бъдат поставяни над 45 000 инжекции. Най-голямо количество се очаква да имаме от препаратите на Pfizer – 2,9 млн. дози и на AstraZeneca – 4,5 млн. дози.

СПОДЕЛИ