И AstraZeneca поиска разрешение за ваксината си

ЕМА пък води преговори с Русия за "Спутник V", която предстои да бъде тествана и при деца

331
AstraZeneca

AstraZeneca подаде заявление пред Европейската агенция по лекарствата (EMA) за регистрация в ЕС на ваксината си срещу коронавирус, разработена заедно с Оксфордския университет. Това ще бъде третата анти COVID ваксина, разрешена за употреба на Стария континент.

Оценката ще се извършва в ускорен режим, а решението се очаква на 29 януари, събощиха от европейския лекарствен регулатор. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че при положително становище на ЕМА, разрешението за пазарен достъп ще бъде издадено веднага, както това се случи при първите две ваксини – на Pfizer/ BioNTech и на Moderna. Продуктът на AstraZeneca, който вече получи разрешение във Великобритания, е векторна ваксина и действа на различен принцип от първите две одобрени ваксини.

Говорител на ЕК пък съобщи, че ЕМА води преговори с Русия за ваксината „Спутник V“, която също е векторна и дори в момента тече съвместно проучване между института „Гамалея“ и AstraZeneca за съвместно ползване на двете ваксини – едната като първа доза, а другата – като втора. А в центъра „Гамалея“ през март предстои тестване на „Спутник“ върху деца.  Досега обаче руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата си до пазара на ЕС. Миналата година ЕК уточни, че в ЕС ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа. Комисията отбеляза, че отделните държави-членки могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от ЕМА.

Освен това Европейската комисия е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на ваксини, произведени от Valneva и е възможно тази година ЕС да получи доставки на до 60 милиона такива ваксини. Това ще е осмото предварително споразумение за доставки.

На предстоящото следващата седмица заседание на Европейския съвет ще бъде обсъдено предложението на Гърция за въвеждане на европейски удостоверения, с които да се улесни свободата на движение за ваксинираните срещу новата болест, съобщиха още от ЕК. Гърция предлага подобни „паспорти“ да бъдат използвани за пътниците в гражданските полети и иска спешно да бъде изяснен въпросът.

Началото на ваксинирането може да е започнало в част от света, но колективен имунитет няма да бъде постигнат през 2021 година, предупредиха пък от Световната здравна организация. Научният съветник в СЗО Суми Сваминатан обясни, че дори няколко държави да успеят да го направят, световното обществено здраве няма да е в безопасност, тъй като останалата част от жителите на света няма да са защитени. Приема се, че за постигане на колективен имунитет е нужно да бъдат ваксинирани поне 70% от хората. Има държави, които смятат, че през пролетта или лятото могат да са се справили със задачата – Израел и Дания например, а Великобритания се надява да е постигнала това до есента – но дотогава връщането към нормалността дори в тези страни ще е трудно, смятат от СЗО.

СПОДЕЛИ