Мерките остават до 31 януари

За месец и половина локдаун България се смъкна от първо на седмо място по смъртност в ЕС

119
мерките

По-строгите противоепидемични мерки остават до 31 януари, големите ученици продължават да учат онлайн. Учениците от 5 до 12 клас и студентите ще могат единствено да извършват практически присъствени дейности и изпити, които не могат да се проведат в електронна среда. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с участието на министрите Костадин Ангелов, Красимир Вълчев, Красен Кралев, Христо Терзийски и представители на Националния оперативен и на Ваксинационния щаб.

„Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено. Другите противоепидемични мерки в страната трябва да продължат да действат до края на месец януари“, категоричен бе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той отчете, че по заболяемост България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, сме на 31-о място. По отношение на смъртността за месец и половина локдаун страната ни се е смъкнала от първо на седмо място в ЕС. Проф. Ангелов отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

„Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултати в битката с новия вирус, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа. „В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските и ако пазят себе си и близките си – това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и, че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици“, изтъкна Борисов и уточни, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

„До момента имунизираните са 14 161 души. Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията Moderna. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, докладва Богдан Кирилов, изпълнителен директор на агенцията по лекарствата. По думите му следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на Pfizer, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на Moderna, а на 2 февруари – 35 000 дози на Pfizer.

„Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят“, изиска премиерът от здравния министър. Борисов подчерта, че с пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата.

СПОДЕЛИ