21 % от учителите се записаха за ваксина

Предстои масово тестване на работещите в сферата на образованието

124
учителите

21% от учителите са поискали да бъдат ваксинирани до момента. Това стана ясно по време на работна среща, в която участваха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб.

Записването на педагозите ще продължи, докато тече имунизацията на втората група по плана за ваксинация срещу коронавирус. Приоритетно ще бъде имунизиран и непедагогическият персонал в образователните институции.

Двамата министри и щабът обсъдиха и противоепидемичните мерки в училищата, както и предстоящите действия – дали и кога да се върнат в клас и по-големите ученици. „Анализът продължава и все още е рано да се вземат окончателни решения“, уточниха от МЗ. Обсъждат се няколко варианта, като при най-оптимистичния учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в училище поетапно от 18 януари, като отделните класове ще редуват присъствено и онлайн обучение. В най-лошия вариант всички деца отново ще бъдат само в дистанционна форма.

Предстои и масово тестване на работещите в образователната сфера, стана ясно още по време на срещата. „Темповете на ваксинация у нас съвпадат с тези в Германия, съпоставени на база брой поставени ваксини на глава от населението“, увериха от здравното ведомство.

Социалният министър Деница Сачева пък обяви по-рано през деня, че едва 20 на сто от хората в домовете за възрастни са пожелали да си поставят ваксина срещу COVID-19.

СПОДЕЛИ