Плащат по 10 лева на лекарите за всяка инжекция

Парите за поставянето от ваксините срещу COVID-19 ще се отделят от държавния бюджет, съобщиха от МЗ

124
инжекция

Държавата ще заплаща по 10 лева за всяка инжекция от двудозовите  ваксини срещу COVID-19, които ще бъдат поставяни. Това стана ясно на среща при министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. В нея участваха заместник-министрите на здравеопазването д-р Бойко Пенков и Жени Начева, както и ръководството на Българския лекарски съюз.

Парите ще се изплащат на личните лекари, работещите в Диагностично-консултативните центрове, докторите в лечебните заведения, лекарите в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в регионалните здравни инспекции.

Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет, а заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронен регистър, обясниха от здравното ведомство.

Припомняме, в момента върви първата фаза от ваксинационния план на страната с имунизирането на медиците, а паралелно още от тази седмица се очаква да започне и ваксинирането на възрастните хора в домовете и учителите. И от двете групи от Фаза 2 желаещите засега са малко над 20 %. От 27 декември досега по една доза са получили 13 473 души.

СПОДЕЛИ