МЗ пусна модул за ваксините в портала за борба с COVID-19

Разработено е и мобилно приложение, което ще заработи до дни, 46 % от българите обаче не искат да се имунизират срещу COVID-19

141
COVID-19

Министерството на здравеопазването създаде специализиран раздел за ваксините срещу коронавирусната инфекция в Единния информационен портал за борба с COVID-19. Той подпомага с информация медицинските специалисти и гражданите за различните ваксини срещу COVID-19.

Модулът предоставя в достъпен формат проверени данни от достоверни национални и международни източници, в това число всички важни новини, актуални научни публикации, отговори на най-често задаваните въпроси за ваксините, както и полезни видеоматериали и статистика.

Разработено е и приложение за мобилни телефони. В ход е неговото одобрение от двете най-големи платформи в света. Свободният и лесен достъп до приложението и Единния информационен портал за борба с COVID-19 дава пряк и бърз път до глобалната информация за процеса на ваксиниране: https://coronavirus.bg/bg/vaccinations

А най-новото проучване на Галъп интернешънъл показва, че 46 % от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19, 30 % ще се имунизират, а 23 на сто още не са решили. Основното опасение на хората е в безопасността на ваксините, отчитат социалозите. Според данните на Галъп 34 % са убедени в тяхната безопасност, но 48 % директно отговорят, че те крият опасности.

В същото време 59 % от българите одобряват по-строгите мерки и смятат, че те дават резултат, като почти половината от анкетираните дори са на мнение, че страната ни се справя по-добре с кризата в сравнение с други държави-членки.

 

СПОДЕЛИ