В „Св. Георги“ с 3D навигация вместо с рентген премахват аритмия

Иновативният метод, приложен за първи път у нас в пловдивската болница, може да изпревари започването на лечение с медикаменти

134

За първи път в България в УМБАЛ „Св. Георги“ приложиха 3D навигация вместо рентген при премахване на аритмия, съобщиха от отделението по Инвазивна кардиология на пловдивската болница. „Иновативният метод щади сърдечно болните от йонизиращата радиация на рентгеновото облъчване. Операцията се покрива напълно от НЗОК и е безплатна за пациентите“, обясни шефът на отделението д-р Красимир Джинсов.

Подходящи състояния за прилагането на електрофизиологично изследване и катетърна аблация без рентген са различни видове аритмии, като предсърдно трептене, АВ нодална тахикардия, допълнителни проводни връзки (WPW синдром).

Според специалистите този метод може да изпревари започването на евентуално лечение с медикаменти. Световно признати кардиолози гарантират, че след подлагане на тази процедура в 96-97% от случаите аритмията изчезва завинаги.

Новост в осъществяването на интервенцията е използването на 3D система за електроанатомично картографиране на сърцето. Навигирането в сърдечните кухини става чрез електроди, поставени на определени места по тялото на пациента. Системата измерва разликите в електрическия импеданс между тях и катетрите вътре в сърцето и определя точната позиция на катетрите в кухините му.

В зависимост от вида аритмия се поставят различен брой катетри – от 1 до 4. Тяхната функция е да записват електрически сигнали от сърдечната дейност, които дават възможност на лекарите да търсят субстрата, причиняващ аритмия. Когато се установи проблемната зона, следва поставяне на аблационен катетър. Той загрява място до температура около 50 градуса, с което тъканта се умъртвява, а крайният резултат е окончателно спиране на аритмията.

Д-р Красимир Джинсов съветва хората с аритмии да се консултират с електрофизиолог. „Такъв специалист ще им помогне в коректното диагностициране на проблема и изготвянето на план за лечение“, посочи д-р Джинсов, който е единственият електрофизиолог извън София.

СПОДЕЛИ