Д-р Хичев: 1000 пъти повече хора получават алергия от фъстъци, отколкото от ваксина

Детските градини и училищата до 4 клас сами по себе си са достатъчни репродуктивното число на вируса да е малко над 1, което означава бавен ръст, пресметна Лъчезар Томов

360
алергия
Д-р Румен Хичев

Ако дадете фъстъци и орехи на 2 милиона души, 20 000 от тях ще направят алергична реакция. А от 2 милиона ваксинирани до момента в света, едва 21 проявиха алергия към препаратите на Pfizer и Moderna, което означава, че 1000 пъти повече хора биха проявили алергия към фъстъци, отколкото към ваксини. Това заяви пред Нова телевизия д-р Румен Хичев, член на американския щаб за борба с коронавируса. По думите му в САЩ досега няма регистирана алергична реакция след имунизация, освен по време на клиничните проучвания.

“Ваксината дава защита да не се разболеем, но не предотвратява риска от съществуване на вируса в горните дихателни пътища – лигавицата на носа, например. Напълно е възможно ваксинираният да зарази друг човек при кихане”, предупреди специалистът.

А математикът Лъчезар Томов смята, че ако сега всеки чака да се ваксинира някой друг, после ще има опашки от желаещи. „В България трябва да се ускори ваксинацията, ако има дози, може да се достигне до 40 000 ваксинирани на ден с помощта на личните лекари“, пресметна той пред БНТ.

алергия
Лъчезар Томов

„Комбинацията от ограничаване на контактите и ваксиниране, фактът, че има преболедували хора, и сезонното намаляване на вируса през лятото, може да доведе до неговото изчезване“, прогнозира математикът.

Той обаче прдупреди, че отварянето на детските градини и училищата ще доведе до плавно увеличение на заразените. „Тази седмица репродуктивното число (R0) на вируса е 0,99 и сме близо до поддържането на плато. Има спад при средната възраст на новозаразените и скок при децата. След седмица това ще доведе до скок при новозаразените. Моите груби изчисления показват, че детските градини и училищата до 4 клас сами по себе си са достатъчни R0 да е малко над 1, а това е ръст, бавен, но ръст“, коментира Лъчезар Томов. Той даде за пример проблемите в Англия, която е затворила всичко без училищата и е отбелязала ръст, както и Германия – където учениците са с маски в училище и въпреки това не са могли да се справят със ситуацията без да затворят училищата.

„Засега изглежда, че ефектът на празниците е по-малък, което отговаря на социологическите проучвания, че повечето българи са празнували разумно. Ще видим какво ще се случи. Притеснява ме обаче опитът да се управлява по един и същи начин епидемията, без да се отчита фактът, че преди всеки локдаун броят на заразените и смъртните случаи е по-голям от предишния“, обясни математикът.

СПОДЕЛИ