Лекарства за артрит намаляват смъртността от коронавируса

Препоръката е „Актемра“ и „Кевзара“ да се прилагат на пациенти в реанимация още от първия ден, помагат и за по-бързото възстановяване

241
артрит

Две противовъзпалителни лекарства, които се използват за лечение на артрит, намаляват смъртността с 8,5 % при заразяване с коронавирус. Това е показало проучване на екип от Импириъл колидж  в Лондон. Става въпрос за тоцилизумаб с търговско наименование „Актемра“ на швейцарския гигант Рош и сарилумаб – „Кевзара“ на френската компания Санофи, които се поставят венозно. Резултатите са публикувани на сайта medRxiv, а данните потвърждават увереността, че някои съществуващи лекарства могат да бъдат използвани с други цели по време на пандемията, която погуби 1,87 милиона души и порази глобалната икономика. Припомняме, досега генеричният стероид дексаметазон и антивирусният препарат ремдесивир на „Джилийд“ бяха одобрени за лечение на пациенти с тежки симптоми.

Новото изследване е проведено сред 800 пациенти от интензивни отделения в шест държави, включително Великобритания. Учените са установили, че медикаментите имат най-голям ефект, ако прилагането им започне през първите 24 часа от приемането на пациент в реанимация. „Това означава, че на всеки 12 пациенти, лекувани с едно от двете лекарства, е спасен още един живот“, заяви проф. Антъни Гордан, преподавател по анестезиология и интензивни грижи в Импириъл колидж в Лондон, цитиран от Ройтерс.

Резултатите от проучванията, които обаче не са получили независима оценка, показват още, че пациентите, приемали „Актемра“ или „Кевзара“, се възстановявят по-добре и могат да напуснат интензивните отделения около 7 до 10 дни по-рано от пациентите, които не са на тази терапия.

И макар да са доста скъпи – между 750 и 1000 паунда за пациент, британските власти вече ги включиха в списъка с медикаменти, които се използват срещу COVID. Те съветват да се дават на всеки болен, който е получил далеч по-евтиния дексаметазон, но продължава да се влошава и се нуждае от интензивно лечение.

Освен това двете лекарства влязоха в ограничителния списък на медикаментите, предназначени за британски пациенти, които не могат да се изнасят от Великобритания. Двата медикамента са налични и у нас и се поемат от здравната каса за болните с ревматоиден артрит.

 

 

 

СПОДЕЛИ