Заради неспазен ред за ваксинация уволняват директора на РЗИ-Благоевград?

МЗ проверява сигнал, че общински съветници от Сандански и селски кметове са се имунизирали срещу COVID-19 преди медиците от първа линия

187
РЗИ-Благоевград
Д-р Калоян Калоянов, снимка: БНТ

Директорът на РЗИ-Благоевград ще бъде уволнен, научи Скенер.нюз. Д-р Калоян Калоянов ще се раздели с поста си заради сигнал за извършени имунизации извън реда, описан в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. За проблема на територията на РЗИ-Благоевград информира здравният министър проф. Костадин Ангелов през профила си във Фейсбук, като увери, че е назначил спешна проверка. „Тя започна още днес, а целта ѝ е да установи всички факти около ваксинирането в региона. Проверката ще приключи до 24 часа. Ако след нея се докаже, че редът за ваксинации е нарушен, всички длъжностни лица от системата на МЗ, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции“, закани се проф. Ангелов.

В сигнала до него активисти от ГЕРБ в Сандански твърдят, че общински съветници, селски кметове и хора от общинската администрация са се васинирали срещу COVID-19, без да са включени в групите от първа или дори втора фаза на имунизационния план. От партийната организация на ГЕРБ в Сандански настояват директорът на РЗИ-Благоевград и шефът на Югозападната болница да предоставят пълен списък на ваксинираните досега лица в общината. Сред вече имунизираните имало само един представител на ГЕРБ, който обаче е учител в рискова възраст. Първият ваксиниран пък бил председателят на Общинския съвет в Сандански Николай Шаламандов, вместо лекарите и сестрите от първа линия, се казва още в сигнала до здравния министър. Шаламандов се оправда, че от болницата се обадили да кажат, че им останали 30 дози, които ако не се използват веднага, трябвало да се хвърлят.

„Използвам случая да заявя, че при никакви обстоятелства и на никаква цена няма да допусна заобикаляне или погазване на плана за ваксинирине на българските граждани. В този смисъл, всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел, са не само неморални, а в определени случаи и незаконни“, категоричен е проф. Ангелов.

Припомняме, до момента са ваксинирани само медици – над 13 000, а от следващата седмица предстои да започне имунизирането в старческите домове и на учителите. А междувременно днес от МЗ обявиха, че първата пратка от 2400 дози от втората одобрена за ползване в ЕС ваксина на Moderna ще пристигне у нас на 13 януари.

СПОДЕЛИ