ЕК договори още 300 млн. дози от ваксината на Pfizer

До края на януари ЕМА е готова да даде разрешение и за препарата на AstraZeneca и Оксфорд, от който България ще получи най-голямо количество и с него ще започне масовата имунизация

138
ваксината

Европейската комисия подписа договор за допълнителни 300 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/Biontech. 75 милиона от тях трябва да бъдат доставени през второто тримесечие на 2021 г., заяви ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Припомняме, досега за България бяха предвидени 1 млн. дози до юли от тази ваксина. „Искаме да се уверим, че европейците разполагат с достатъчно дози безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19“, написа Фон дер Лайен в публикация в Twitter и уточни, че това дава възможност на страните от ЕС да купуват повече дози от първата одобрена на Стария континент ваксина.

Договорката увеличава общия брой на поръчките до 600 млн. – достатъчно, за да бъдат ваксинирани две трети от населението на блока при двукратно поставяне на медикамента.

А съвсем скоро и трета ваксина ще е на разположение на европейските граждани. ЕМА съобщи, че е готова до края на януари да одобри продукта срещу COVID-19 на AstraZeneca. От лекарствения регулатор уточниха, че успоредно се оценява и препаратът, предлаган от производителя Janssen.

И двете ваксини са векторни. Страната ни ще получи 4,5 млн. дози от препарата на Оксфорд и именно с него ще започне масовата имунизация, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Ваксината представлява генетично модифициран вирус на обикновена настинка, използван за заразяване на шимпанзета. Той е променен, за да спре да причинява инфекция при хората и да носи „чертежите“ за шиповия протеин на коронавируса. След като тези чертежи са в организма, клетките започват да произвеждат протеина на коронавируса, който имунната система разпознава като заплаха и се опитва да го унищожи.

Очакваме и 2 млн. дози от ваксината на Janssen, вместо първоначалните 3,1 млн., тъй като през октомври се отказахме от поръчката към шведската фирма. По-късно обаче от ЕК пристигна уведомление, че от целия Евросъюз единствено страната ни се е отказала да вземе от тази ваксина. Затова сега получаването на дози от тази ваксина ще бъде реализирано чрез споразумение с други държави членки, които на свой ред да предоставят ваксината на България на същата цена и условия. Това ще са Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Досега ЕМА одобри за прилагане в ЕС ваксините на Pfizer и Moderna. Освен с тези два производителя, Европейската комисия сключи рамкови споразумения за доставка на ваксини също с AstraZeneca, Janssen, Sanofi-GSK, CureVac и  Novavax.

Комитетът по лекарствата в хуманнита медицина (CHMP) към ЕМА пък разреши днес извличането на 6 дози вместо 5 от един флакон на ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer/BioNTech. За такава възможност се заговори в началото на тази седмица, след като стана ясно, че много страни търсят възможност да оползотворят максимално съдържанието на флаконите.

В препоръката си CHMP посочва, че за да се извлекат 6 дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки и/или игли с „нисък мъртъв обем“. Комбинацията от спринцовки и игла с нисък мъртъв обем трябва да има мъртъв обем не повече от 35 микролитра. Ако се използват стандартни спринцовки и игли, това може да не е достатъчно за извличане на шеста дози от флакона с ваксината на Pfizer/BioNTech, посочват експертите.

CHMP също така пояснява, че ако количеството ваксина, останало във флакона след петата доза, не може да осигури пълна доза от 0,3 ml, медицинският специалист е длъжен да изхвърли флакона и останалото в него съдържание. Не трябва да има обединяване на остатъци от множество флакони, за да се получи една пълна доза, а всяка неизползвана ваксина трябва да се изхвърли 6 часа след нейното разреждане, се казва още в препоръките.

СПОДЕЛИ