Борисов: Здравните власти ще организират ваксинация за пример

Очакваме 4,5 милиона ваксини от AstraZeneca, успокои проф. Костадин Ангелов всички, които се опасяват, че няма достатъчно дози

153
ваксинация

Убеден съм, че здравните власти ще организират ваксинация за пример, вярвам в лекарите и медицинските сестри, заяви премиерът Бойко Борисов в Банско, където е на посещение заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Според премиера антигенните тестове работят много добре. „Разполагаме с необходимия ресурс, защото приходните агенции работят много добре и така реализираме всички тези огромни плащания. 15 милиона бяха осигурени за тестове, но и 15 милиона лева за дезинфектанти, 30 милиона – за ремдесивир, с който медиците лекуват българските пациенти с COVID-19“, допълни министър-председателят. По време на посещението на Борисов в Банско стана ясно, че днес в града пристигат 2000 антигенни теста, които ще са в помощ на бизнеса и на гостите на курорта.

От своя страна проф. Ангелов припомни, че държавата е заделила 15 милиона лева за закупуване на такъв тип изследвания и те се разпределят през системата на РЗИ. Двамата посетиха и болницата МБАЛ „Иван Скендевров” в Гоце Делчев. Здравният министър посочи, че лечебното заведение работи много добре със столичната „Св. Екатерина“, както и че има добра програма, насочена към лекари – специализанти. От думите на премиера стана ясно, че болницата ще получи подкрепа от държавата.

Проф. Ангелов опроверга слуховете, че няма да има достатъчно количества ваксини за всички желаещи български граждани и посочи, че се очакват 4.5 млн. ваксини от компанията AstraZeneca, като количеството ще стигне за над 2,2 милиона българи. Други 750 000 ще бъдат имунизирани още до края на лятото с ваксините на  Pfizer/BioNTech и на Moderna.

„Между 305-310 милиона лева е предвидило правителството за ваксини“, подчерта премиерът Борисов. Той беше категоричен, че кризата пандемията се управлява много внимателно, така че и бизнесът да може да работи. „Например туризмът в Банско не е спрял. Благодаря на местната власт, че позволиха заповедта на здравния министър да е толкова лека, за да може хората да преминат през пандемията“, допълни Борисов.

 

СПОДЕЛИ