COVID-19 е напът да счупи и най-добрите здравни системи

В Лондон спряха операциите на онкоболните, линейките в Лос Анджелис пестят кислород и не карат пациенти с малък шанс за оцеляване

162
COVID-19

COVID-19 е напът да счупи и най-добрите здравни системи в света. За пръв път от началото на пандемията Великобритания отчете вчера над 60 916 нови случая на коронавирус в рамките на ден, съобщи ВВС. Това значи, че един от 50 души на Острова е бил с COVID-19 миналата седмица, а в тежко засегнатата столица Лондон – един на 30 души.

Заради ръста на заразените, част от болниците в Лондон спряха временно потенциално животоспасяващите операции на онкоболни заради липса на легла, които са заети от пациенти с COVID-19. Болниците от Кингс Колидж Тръст преустановиха т.нар. операции от приоритет 2, т.е. интервенции, които трябва да се направят в рамките на 28 дни. Това забавя по-доброто диагностициране и съответно последващото лечение на онкоболните. В момента в Лондон се правят само операции, при които отлагането ще доведе до моментална увреда за пациента.

На линейките в Лос Анджелис пък е наредено да не транспортират в болниците пациенти, при които шансът за оцеляване е изключително малък. Директивата идва в момент, в който според властите в региона смъртните случаи може да минат 100 дневно, а болниците са претоварени и леглата са пред изчерпване. Парамедиците трябва да пестят и кислорода, тъй като доставките са недостатъчни заради огромното търсене.

ВВС припомня, че същото нареждане имаше и в Ню Йорк през април и парамедиците бяха инструктирани да не карат в болниците хора, които не могат да бъдат реанимирани. Сега болниците в Калифорния са на максимума на капацитета си и екипите преглеждат пациенти на паркинги и в палатки, а линейките чакат с часове пациентите, които водят, да бъдат поети от екип на лечебните заведения.

Подобно беше положението в болниците в Италия през пролетта, когато лекарите бяха принудени да избират кого да сложат на апарат за изкуствено дишане и кого да изключат. На този фон у нас още спорим да има или да няма чисти болници и подготвена ли е била системата през лятото за очакваната втора вълна.

Междувременно от Световната здравна организация обявиха, че новият щам на коронавируса, който първоначално бе засечен във Великобритания, вече е открит в още 40 страни, включително и у нас. За момента учените са установили, че щамът е около 70% по- заразен и се разпространява много бързо. Няма данни обаче той да се преболедува по-тежко или пък ваксините да не му влияят.

СПОДЕЛИ