ЕМА одобри и ваксината на Moderna, ЕК също

Препаратът ще се поставя на две дози през 28 дни, с един флакон имунизират 10 души

394
Moderna

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча ЕС да започне прилагането на ваксината на Moderna, съобщават световни агенции, цитирайки съобщение на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Туитър. Така в Европа вече официално ще се ползват две иРНК ваксини.

Условното разрешение за спешна употреба беше очаквано. В понеделник вечерта експертите от агенцията не успяха да съгласуват препоръката към Европейската комисия, която окончателно потвърди разрешението часове след като получи зелена светилна от лекарствения регулатор.

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 е иРНК ваксина, също като тази на Pfizer/Biontech. И тя изисква поставянето на 2 дози, като реимунизацията е 28 дни след първата ваксинация, но пък изисква съхранение на минус 20 градуса и в един флакон има 10 дози, а не 5.

Американската биотехнологична компания Moderna обяви миналата година, че разработената от нея ваксина е с ефикасност 94,5 % след тестване върху 30 000 души. Най-честите нежелани реакции обикновено са леки или умерени и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията. Става въпрос за болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, студени тръпки, треска, подути лимфни възли под мишницата, главоболие, болки в мускулите и ставите, гадене и повръщане.

България вече обяви готовност веднага след одобрението да започне процедурата по поръчки и доставки, което означава, че във втория етап на ваксиниране медиците и учителите ще имат право да избират – между ваксината на Pfizer и ваксината на Moderna.

СПОДЕЛИ