11 трансплантации от жив донор в „Лозенец“ за година

Екипът на проф. Любомир Спасов е присадил нов черен дроб на 4 бебета, извършена е и една ретрансплантация

328
трансплантации
Проф. Любомир Спасов

13 трансплантации – 7 чернодробни и 6 бъбречни, като 11 от тях от живи донори, е извършил през миналата година екипът на Любомир Спасов, директор на Университетска болница „Лозенец“, съобщиха от лечебното заведение. Припомняме, въпреки пандемията дейностите по трансплантации не бяха забранени, за разлика от плановите операции. През 2020 г. обаче имаше само четири донорски ситуации.

Сред трансплантираните в „Лозенец“ са четири бебета под една годинка. Проф. Спасов им е присадил черен дроб, като донори са били техните майки. Другата чернодробна трансплантация от жив донор е била на възрастен пациент, който получил половината черен дроб от свой роднина. Тя е била направена по уникален и напълно нова за медицината оперативен метод.

Други две чернодробни трансплантации са били направени от трупен донор. Едната се оказала изключително сложна, тъй като става дума за жена с присаден преди 4 години черен дроб, която обаче започнала да отхвърля органа и се наложила ретрансплантация, обясниха още от УБ „Лозенец“.

И шестте бъбречни трансплантации пък са били от живи донори, като реципиенти са възрастни пациенти. Едно от присажданията на бъбрек е било с особено голяма сложност, тъй като пациентът имал и тежък порок на сърцето. Това наложило преди бъбречната трансплантация да се направи и сърдечна операция – двуклапно протезиране.

Припомняме, проф. Любомир Спасов извърши и първата и засега единствената успешна трансплантация на бял дроб, като това се случи на 27 октомври 2019 г., а Скенер.нюз пръв съобщи новината.

СПОДЕЛИ