Великобритания одобри и ваксината на AstraZeneca

За да се разпространи в ЕС обаче, продуктът трябва да получи разрешение от ЕМА

459
AstraZeneca

Великобритания стана първата страна, одобрила ваксината срещу COVID-19, разработена от британско-шведската компания AstraZeneca съвместно с Оксфордския университет, предадоха световните агенции.

Днес Английската агенция по лекарствата одобри за употреба продукта и така на Острова вече разполагат с две ваксини. Първите дози вече са доставени, а имунизацията може да започне в началото на 2021 г., като компанията работи с Националната здравна служба на Англия, за да осигури над 100 милиони дози, като за начало ще се достави една четвърт от количеството.

Одобрението идва след като страната регистрира два поредни дни, в понеделник и вторник, рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие. Епидемията на Острова се ускори в средата на декември на фона на идентифицирането първо във Великобритания на нов, по-силно заразен щам на вируса.

Ваксината е одобрена за имунизации на хора над 18 години. Тя ще се прилага в две дози, както и тази на Pfizer. По-рано AstraZeneca обяви, че нейната ваксина е със 70 % ефективност, за сравнение Pfizer претендира за 95 на сто ефективност. Все пак от английско-шведската компания са сигурни, че продуктът на Оксфорд гарантира, че ще се предотвратят тежките симптоми на COVID-19, както и сериозните усложнения, които водят до смърт. Ваксината на AstraZeneca е векторна или от т.нар. традиционен тип, чиято направа е добре отработена досега за разлика от иновативния подход при ваксината на Pfizer. Друга съществена разлика е термоустойчивостта. Английският продукт се съхранява при нормални температури – от 2 до 8 градуса, а американският изисква минус 70. Амбициите на английската компания са да произведе 3 млрд. дози до края на 2021 г., като междувременно ще продължи да наблюдава и безопасността и ефикасността на продукта си, който е най-евтиният – под 2 евро за доза.

За да се разпространи в ЕС обаче, ваксината трябва да се одобри от ЕМА. Засега не е ясно кога ще стане това. В началото на януари европейският лекарствен регулатор трябва да се произнесе за ваксината на Moderna, която вече бе одобрена за употреба в САЩ.

 

СПОДЕЛИ