Неандерталски ген осигурява защита срещу COVID-19

Лекарствата, които повишават нивата на протеина OAS1, могат евентуално да помогнат за ефективна терапия

1239
неандерталски ген

Специфична форма на протеин, предадена от неандерталците, предпазва от тежко протичане на COVID-19, предаде Ройтерс, позовавайки се на канадско изследване, публикувано в електронната библиотека medRxiv. Лекарствата, които повишават нивата на въпросния протеин, могат евентуално да помогнат за лечение на заболяването, според авторите му от Еврейската многопрофилна болница и университета „Макгил“ в Монреал.

Протеинът, наречен OAS1, играе роля в реакцията на организма към вируси. Хората с по-високи нива на свързаната с неандерталците форма на OAS1 са по-неподатливи на коронавируса. В случай че се заразят, те са изложени на по-нисък риск от хоспитализация, интубация и смърт, отбелязват изследователите.

„Тази защитна форма на OAS1 присъства при африканците на юг от Сахара, но се губи, когато предците на съвременните европейци мигрират от Африка. След това е въведена отново в европейското население чрез чифтосване с неандерталците“, обяснява съавторът на изследването Брент Ричардс.

Припомняме обаче, че предишно проучване на учени от института „Макс Планк“ свърза група гени, наследени от неандерталците, с вероятността от развитие на по-тежка форма на COVID-19 и повишен риск от хоспитализация.

В едно учените са категорични досега – гените са един от основните фактори, от които зависи дали след заразяване болестта ще протече леко или тежко. На този етап това обаче не е довело до създаване на лекарство, което дефинитивно да лекува коронавируса.

СПОДЕЛИ