Ген. Мутафчийски: Към нас се задава надежда, възползвайте се

Няма да се кандидатирам за политически пост, отношенията ми с премиера са професионални, чудесни са с проф. Костадин Ангелов, който се справя отлично като министър, не познавам Мангъров, заяви началникът на ВМА

167
Мутафчийски
Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на НОЩ

„През 2021 г. се задава една надежда, която не е имагинерна – тя е в тези малки флакончета. Възползвайте се и се ваксинирайте“, заяви в интервю за бтв началникът на ВМА и НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. „Ваксинирах се, защото хората вярват в мен и трябваше да дам пример, длъжен бях да го направя“, посочи той и добави, че след имунизацията няма никакви странични ефекти, няма висока температура. „Вчера бяха ваксинирани 80 човека във ВМА, нямат оплаквания. Няма алергични реакции, които са характерни за поставянето на всички ваксини“, посочи още ген. Мутафчийски.

По думите му следващите ваксини би трябвало да пристигнат в началото на годината. Те са за около 30 хиляди човека. След това се очаква да пристигне първата пратка на Moderna, ако ЕК даде разрешение, а след това се очаква и дебюта на „AstraZeneca“.

Началникът на ВМА защити подхода, възприет у нас, първо да бъдат ваксинирани медиците, а не възрастните хора, както е в повечето европейски държави. „Правилен е подходът, защото лекарите са единствените хора, които се ползват с доверие в българското общество. Те винаги са се ползвали с доверие, независимо от негативизма към тях. Когато човек има болка, той първо търси помощ при лекарите“, подчерта той.

„Броят на болните от коронавирус във ВМА в момента е около 100 човека, което е наполовина по-малко от преди месец. От тях 23-ма пациенти са в тежко състояние. Наскоро изписахме 92-годишен човек, след като беше 18 дни интубиран. Твърдо съм убеден, че мерките дават резултат. Никога в България хората не са били затваряни по домовете“, каза ген. Мутафчийски, който поне веднъж седмично посещава COVID-отделението. „Виждам умора, всички пациенти споделят едно и също: тези лекари са извънземни хора, защото 10 месеца работят без прекъсване и продължават да се усмихват“, сподели впечатленията си той.

Попитан дали ходи на работа с униформа, ген. Мутафчийски отговори: „Нося на работа униформата и където е необходимо. В никакъв случай не съм искал да плаша хората с нея. Когато премиерът ме повика, тогава бях с униформа, защото така го изисква законът“. Началникът на ВМА заяви, че има прекрасни отношения с премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов: „Моите отношения с премиера са професионални. Чудесни са отношенията ми с проф. Ангелов, той се справя отлично. Не познавам Мангъров“. Според него ще има повишаване на заболеваемостта, след като се разхлабят мерките, но се надява, че ваксината ще окаже влияние.

Ген. Мутафчийски заяви, че по свое решение е слязъл от малкия екран. „Мое решение е да сляза от телевизионния екран. Никой не може да ме накара да направя нещо, което не желая. Не е политическо решение да не се появявам“, каза той и добави: „Не може да изморяваш хората непрекъснато и да свързват твоята поява с някаква безизходица и страх. Никога не съм се водил от подбудите да плаша някога. Винаги говорих само истината, но тази истина водеше до страх“. Той смята, че е изпълнил своята задача. „Реакцията на хората по улиците е изключително сърдечна към мен. Приятно е, но е смущаващо“, призна генералът.

Началникът на ВМА категорично отрече слуховете, че през следващата година ще бъде видян в политическа битка за важен държавен пост. „В никакъв случай, това не е моя битка. Крайно време е хората в България да разберат, че трябва да тежат на мястото си, където имат експертиза“, заяви ген. Мутафчийски и подчерта, че не се меси там, където няма познания.

СПОДЕЛИ