На Острова засякоха още един нов щам

И двете мутации, засечени във Великобритания, правят вируса много по-заразен за децата

698
щам

Втори нов щам на коронавируса е бил засечен във Великобритания, който е бил донесен от Южна Африка. Засега хората, при които е бил изолиран, са двама. Тепърва обаче той се изследва, за да се съберат повече данни. Това стано ясно от брифинга на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Припомняме, вчера министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок съобщи за най-новия щам, който по думите му бил дори по-трансмисионен и по-силно мутирал от първата нова мутация, открита по-рано на Острова. Новият щам на коронавируса е бил открит в ново проучване на Оксфорд и засега се смята, че е по-заразен за децата.

Голяма част от PCR тестовете хващат първия нов щам от Великобритания. Това е валидно и по отношение на наличните данни за ефективността на ваксините и медикаментите, които се ползват към настоящия момент за лечение на коронавирусната инфекция, подчерта главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На въпрос дали ще има нови мерки във връзка с първия нов щам, открит във Великобритания и циркулиращ вече и в Европа (който е със 70% по-заразен), доц. Кунчев обяви, че училищата ще бъдат наблюдавани в първата седмица и при необходимост отново ще бъдат затворени. Причината е, че според актуалните данни за мутацията, този щам е много по-заразен за децата, отколкото предишните.

СПОДЕЛИ