Проф. Костадин Ангелов – човек на 2020 г. за пациентите

Призът беше връчен на здравния министър от Сдружение Национална асоциация „Спинална мускулна атрофия“

489
Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Антелов, министър на здравеопазването

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов получи награда “Човек на 2020 г.“ от Сдружение Национална асоциация „Спинална мускулна атрофия“. От сдружението обясниха, че призът се връчва на проф. Ангелов за управленската му воля в решаването на проблемите на пациентите със спинална мускулна атрофия.

„Благодарим Ви, че ни чухте и направихте възможно лечението на пациентите със спинална мускулна атрофия. Имаше сълзи в очите на пациентите след това решение, но те най-накрая бяха сълзи от радост, че след толкова чакане, сега ще получат нужната грижа. Вярваме, че вече с всяко ново лечение ще е по-лесно. Надяваме се още дълги години министър на здравеопазването да е истински лекар като вас“, заяви Веселин Радойчев, председател на сдружението при връчването на наградата. По думите му чудото за болните се е случило преди Коледа, благодарение на спешната намеса и личната загриженост на проф. Ангелов. „Той е нашият човек“, добави Радойчев.

Александрина Тодорова от Пазарджик също изказа благодарността си, че ще може да се лекува. „Знаете ли какво е да си пленник на собственото си здраве“, попита тя и призова никога да не се слага цена на здравето, защото всеки един живот е безценен и значим. „Пациентите с това заболяване са затворници в собственото си тяло. Превръща живота им в ад, но и не само – и живота на техните семейства. Те живеят в страх от утрешния ден“, сподели още Тодорова.

Проф. Костадин Ангелов

„Надявам се, че преди светлите празници сме успели да направим така, че пациентите със спинална мускулна атрофия да се почувстват поне малко по-добре. Вашата кауза е и моя кауза. Това е една от най-ценните награди, които съм получавал, и тя винаги ще бъде с мен, защото преди всичко аз съм лекар и съм избрал за мой дълг да се боря българските пациенти да получават възможно най-доброто лечение. Това ме е водело и като хирург, и като директор на болница, и сега като министър, и мога да ви обещая, че винаги ще е така“, каза министър Ангелов.

Припомняме, пациентите със спинална мускулна атрофия над 18 години вече ще могат да се лекуват у нас с най-модерните медикаменти, след като за дни здравният министър задвижи тежката администрация и промени наредбите. На 16 декември пациентите със спинална мускулна атрофия се срещнаха с проф. Ангелов и настояха лечението на между 20 и 50 пациенти над 18-годишна възраст, за което са необходими около 14 милиона лева за първата година, да се осигури от държавата. За децата с това заболяване терапията с медикамента се поема от държавата от година и половина.

СПОДЕЛИ