Проф. Аргирова: Пикът на заболяемостта у нас се дължи на „английския“ щам

Той не е нов, става дума за стабилна мутация, за която е характерно, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко, категорична е вирусологът

1901
щам
Проф. Радка Аргирова

„Не става дума за нов щам на коронавируса, той е описан в медицинската литература още в края на месец март“, заяви вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНР. Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, която отдавна циркулира, а не е открита на Острова. Припомняме, от днес Великобритания е в пълна блокада заради опасенията от въпросния щам, десетки страни, сред които и България, забраниха пътуванията от и за Обединеното кралство, на завръщащите се наши сънародници се налага задължителна 10-дневна карантина.

„Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна. Бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. За Европа това не е новост, нещо повече – бумът на зараза през октомври и ноември в България се дължи именно на тази „английска“ мутация на коронавируса. Характерно за нея е, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко.

Вирусологът беше категорична, че човек, който е преболедувал COVID-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса.

Според проф. Аргирова създадените ваксини са ефективни и срещу този щам, който е по-лесно преносим и е по-инфекциозен от оригиналния. По думите й това изменение на коронавируса не засяга секвенцията (поредност от аминокиселини – б.р.), които представляват имуногена на ваксината на Pfizer и BioNTech.

СПОДЕЛИ