Близък на пациент с инфаркт нападна д-р Десислава Кателиева

Въпреки обидата и страхът, председателят на Асоциацията на работещите в Спешна помощ отново ще застъпи на нощно дежурство

227
д-р Десислава Кателиева
И тази нощ д-р Десислава Кателиева ще е на дежурство, за да спасява пациенти

Председателят на Асоциацията на работещите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева и била нападната от близък на пациент с инфаркт. За инцидента, който се е случил вчера, разказа самата д-р Каталиева в профила си във Фейсбук. По време на дежурство тя е била ударена с юмрук в главата и заплашвана със съд.

Това е втори случай на агресия само в рамките на последните три дни. По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че са задържали 20-годишния младеж, който обиждал и удрял д-р Каталиева. На 18 декември пък фелдшер от Филиала за спешна медицинска помощ в град Роман беше нападнат и бит  на работното си място от пациент и негов близък.

По думите на д-р Каталиева „мъж облечен и говорещ като жена“ й забил юмрук в главата. Причината била, че когато попитал как е баща му, докаран с линейка, тя отговорила, че няма такъв пациент. След като линейката пристигнала, мъжът заедно с негов приятел псували и обиждали лекарката. Въпреки това тя се опитвала да помогне и да лекува бащата на нападателя, за когото се разбрало, че е с инфаркт. Освен обиди, към д-р Кателиева били отправени и  закани за съд. Тя подчерта, че паник бутонът в кабинета й не работел, а охраната дошла, едва когато крясъците на нападателя „стигнали до ушите й“.

„Защо ще отида довечера на дежурство, независимо че ме е страх? Защото двама от колегите ми са болни, двама дежурят в COVID отделението и за оставащите 9 дни имам още 5 дежурства. Защо не отидох в съдебна медицина да се освидетелствам? Защото ако напишат, че главоболието, световъртежът и гаденето ми са от комоцио, не мога да продължа да работя“, написа още в профила си председателят на Асоциацията на работещите в Спешна помощ.

От пациентски организации „Заедно с теб“ изказаха възмущение от подобни прояви и поискаха от здравния министър проф. Костадин Ангелов да оповести публично колко случаи на агресия над медици е имало за последните три години и колко от агресорите са наказани.

От БЛС пък излязоха с позиция, която прилича по-скоро на вопъл: „Оставете ни да работим спокойно! Умората е голяма, не заслужаваме повече болка!“ От съсловната организация припомнят, че на телефон 02/ 9 07 07 07  могат да бъдат подавани сигнали за упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи.  Те ще бъдат незабавно предавани до главния  прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и държавното обвинение.

СПОДЕЛИ