COVID-19 е 3 пъти по-смъртоносен от грипа

Освен това болничният престой е два пъти по-дълъг за хората с коронавирус, твърдят френски учени

399
COVID-19

COVID-19 е три пъти по-смъртоносен от сезонния грип. Това е заключението на учени от Франция, публикувано в списанието „The Lancet Respiratory Medicine“.

Te изследвали резултати от хоспитализацията на пациенти с двата вируса, сравнявайки данните за 89 530 болни, хоспитализирани с коронавирус през март и април тази година, с 45 819 пациенти, приети за лечение със сезонен грип между декември 2018 г. и края на февруари 2019 г, предаде БГНЕС.

Смъртността сред пациентите с COVID-19 и настанени в болница била 17 %, докато при хоспитализираните с грип – малко под 6 %. Освен това болничният престой бил два пъти по-дълъг за хората с коронавирус – 15 дни в сравнение с 8 дни. Данните показват и че повече пациенти с коронавирус са се нуждаели от интензивно лечение – 16,3% в сравнение с 10,8% при заразяване със сезонен грип.

Единствената група, при която хоспитализираните с грип са по-висок процент от тези с COVID-19, са децата. Припомняме, учените все още нямат обяснение защо коронавирусът не поваля малчуганите, макар че са активни преносители на заразата.

Авторите на изследването обаче отбелязват, че срещу грипа има както антивирусни медикаменти, така и ваксини, докато лечение за COVID-19 все още няма, а ваксините са налични едва от няколко дни и това вероятно също оказва влияние върху резултатите от техния анализ.

 

СПОДЕЛИ