Ваксината на Moderna пази на 100% хората над 65 г.

Шефът на Pfizer още не се е имунизирал, а цените на препаратите срещу COVID-19 бяха обявени по погрешка, въпреки че са търговска тайна

535
Moderna

Ваксината на Moderna срещу COVID-19, която вчера бе одобрена за приложение в САЩ, е показала 100% ефективност при хора над 65 години. Тя може да бъде транспортирана в течно състояние при 2 до 8 градуса по Целзий, което спестява изграждането на т.нар. студени вериги, необходими за съхраняваната на минус 70° ваксина на Pfizer. Именно последната се очаква да пристигне в България на Коледа и доставена до хладилниците в държавното предприятие „Бул Био“.

ЕК поръча допълнителни 80 млн. дози от препарата на Moderna за страните от ЕС, с което общо дозите ще достигнат 160 млн. дози. Заради проблем при производството обаче се е наложило 400 000 дози да бъдат унищожени, съобщи Блумбърг.

Основните странични ефекти при ваксината са главоболие, мускулни болки и умора. Само при 7 от 30 хиляди доброволци са регистрирани по-сериозни смущения като подуване на бузите и устните и временна парализа на част от лицето.

Междувременно шефът на Pfizer Алберт Бурла обясни, че не се е ваксинирал още, защото е в добро здраве за своите 59 г. и няма намерение да прережда хора, които в  момента се нуждаят повече от имунизация. Затова пък вчера вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс си би публично ваксината на Pfizer и събитието бе излъчено по всички телевизии. “Не почувствах нищо. Браво”, каза той. Целта е да бъде насърчено населението да се имунизира масово. Очаква се следващата седмица публично да се ваксинира и новоизбраният президент Джо Байдън.

А белгийският държавен секретар Ева де Блекер сътвори огромен гаф, след като по погрешка огласи цените на ваксините срещу COVID-19. Публикацията й в Туитър предизвика гнева на Еврокомисията, тъй като става въпрос за търговска тайна. Според изнесената информация от Ева де Блекер доза от ваксината на AstraZeneca струва 1,78 евро, на Johnson & Johnson – 8,50 долара, на Sanofi – 7,56 евро, на Pfizer – 12 евро, на CureVac – 10 евро, а на Moderna – 18 долара.

СПОДЕЛИ