Ваксинират първо медици и полицаи

Разделят страната на 7 региона за предстоящата безплатна имунизация, ще има и мобилни екипи

590
медици

Медици и полицаи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Веднага след тях инжекцията ще получат хората над 70 години. Това стана ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и новоназначения председател на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. На него те представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който предстои да бъде одобрен на заседание на МС утре.

Здравният министър информира, че продължава работата по  логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, посочи пред премиера проф. Красимир Гигов. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства. Проф. Гигов увери, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. „В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, обясни още проф. Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.  „Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, категоричен е Борисов.

Той изиска да продължи доставката на необходимите количества медикаменти срещу новия вирус, включително ремдесивир. Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. „Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева. Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни“, заяви Борисов. Здравният министър проф. Ангелов отчете, че днес към всички РЗИ в страната ще тръгнат 4000 дози ремдесивир. „Не искам нито един човек да каже „аз исках“ или моят доктор искаше, но нямаше“, подчерта Борисов. Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e и направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

А междувременно със 107 гласа „за“, 19 „въздържал се“ и без „против“, но след бурни скандали, парламентът прие предложеното от правителството решението за покупка на ваксини срещу COVID-19. От БСП поискаха Борисов да се яви в Народното събрание и да обясни дали имунизациите наистина ще са по желание и безплатни, както и защо сме на първо място по смъртност от коронавирус в ЕС. Премиерът очаквано не уважи настоятелната покана на соцлидера Корнелия Нинова.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пък благодари за подкрепата за одобряване на сключване на договори с четири компании, които са в напреднал етап на създаване на ваксините. „Благодаря за това, че даваме възможност на българските граждани да имат равен достъп до ваксините, какъвто имат и останалите европейски граждани в ЕС“, каза той в заключителното си изказване.

Той обаче коментира и изказванията по време на дебатите. „Аз също се притеснявам защо се стигна до тук и каква е причината смъртността в България да е толкова висока. Едно от нещата, които ме притесняваха и винаги съм го повтарял е, че от тази трибуна хората бяха разубеждавани в правотата на задължението да носят маска. От тази трибуна народни представители убеждаваха, че плътността на маските е недостатъчна, за да спре вируса. Ако в тази криза не покажем единство като народ и нация, единство като народни представители, които да вярват в правотата на мерките и азбучните научни истини за носенето на маски, спазването на дистанция и дезинфекцията, няма да успеем“, каза проф. Ангелов.

Министърът за стотен път увери, че ваксините ще са безплатни и ще се поставят само на тези, които пожелят. „В тази зала винаги съм вярвал в гласа на разума и в тази зала винаги съм чувал най-верните и важни твърдения, които ще трябва да чуят българските граждани. Вие казахте, че ваксината е надежда и да – ваксината е надежда. В нея вярват всички хора в целия свят, че тя може да ни избави от това, което ни връхлетя. Не отнемайте надеждата на хората“, допълни проф. Ангелов.

СПОДЕЛИ