Д-р Гергана Николова: Здравословното хранене и движението пазят от остеопороза

Много българи имат една доста лоша черта – спират лечението, когато се почувстват добре и нищо не ги боли

1479
домашни посещения
Д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова е семеен лекар с над 30 години стаж. Завършва Медицински университет София през 1986 г. Своята специалност „Вътрешни болести“ придобива през 1994 г., а „Обща медицина“ през 2001 г. С д-р Николова разговаряме за опасностите от остеопорозата, какви са рисковите фактори и може ли да се предпазим от коварното заболяване.

 Д-р Николова, какви са причините за развитие на остеопороза?

– Има редица фактори, които водят до загуба на костна плътност и маса, характерни за остеопорозата. Това е заболяване, което засяга по-често жените. Причината е, че с появата на менопаузата се намалява нивото на естрогена в кръвта и костите стават по-чупливи. С напредване на възрастта този проблем се задълбочава. Статистиката сочи, че в Европа всяка трета жена над петдесетгодишна възраст страда от това заболяване.

Друг основен фактор за развитие на остеопорозата е обездвижването. Все повече време прекарваме зад бюрото, нямаме време да правим дълги разходки, да спортуваме. Когато се движим, вътрешната обвивка на ставата отделя хранителни вещества, които хранят хрущяла, хранят костта. Колкото повече седим или лежим, толкова по-малко се хранят костите. Те стават чупливи при най-малка травма. Ето защо едно от основните неща, които съветваме хората, е да се движат повече. Достатъчно е да ходим по равен терен 4-5 километра дневно. Звучи много, но в действителност не е така и лесно се изминават.

Не на последно място е нездравословното хранене. Ако не приемаме достатъчно калций, това ще се отрази пагубно на костите ни. Млякото и млечните продукти са от ключово значение за превенцията на това заболяване.

Може ли човек да се предпази от остеопороза, какво трябва да предприеме по отношение на превенция?

– Напоследък много се говори за прием на витамин D като превенция не само на остеопороза, но и на други заболявания. Добре е да вземаме този витамин, но да не разчитаме само на него или да прекаляваме с количеството. Прекомерната му употреба също може да има странични ефекти. Преди да посегнем към витамин D трябва да направим изследване за нивата му в кръвта.

На второ място трябва да се ограничи приемът на алкохол. Прекаляването със спиртни напитки (повече от две) дневно значително увеличава риска от остеопороза. Същото важи и за тютюнопушенето. Освен другите негативни ефекти на цигарите, те могат да доведат до чупливи кости.

Не на последно място трябва да споменем наднорменото тегло. Допълнителните килограми ограничават движението, натоварват повече костите и ставите. Ето защо, както вече споменах, трябва да ходим повече, да спортуваме, дори да танцуваме. Това ще ни помогне да контролираме теглото си, ще подобри координацията и равновесието, мускулите ще заякнат и ще сме по-издръжливи.

Тоест трябва да приемаме здравословна храна, да увеличим употребата на млечни продукти (но не бива да са пълномаслени, за да не увеличаваме холестерола), да се движим повече, да следим за признаци на ранен климакс при жените. Важно е дамите да проверят хормоналните си нива и ако се наложи, да се приложи хормоно-заместителна терапия.

Има ли хора, които са в по-голям риск от развитие на остеопороза?

– Данните сочат, че жените са по-застрашени от остеопороза от мъжете. Това се дължи основно на половите хормони, които влияят върху здравината на костите. Има и хора с по-чупливи кости. Те просто трябва да внимават изключително много да не паднат или да се наранят. С напредване на възрастта опасността при всички нас се повишава. Колкото по-възрастен става човек, толкова по-голям е рискът да развие остеопороза.

На следващо място трябва да подчертаем фамилната обремененост. Ако майка ви, баба ви са имали остеопороза, получили са остеопорозни фрактури, то вероятността и вие да страдате или да сте предразположени към това заболяване е голяма.

Жените с ранна менопауза, хората, които водят заседнал начин на живот, тези с наднормено тегло, които не се хранят правилно и не приемат достатъчно калций, тези, които пушат и пият повече –  всички тези хора попадат в рисковата група да  развият остеопороза.

Много често пациентите разчитат на лекарствата. Те искат да изпият 5 капки витамин D и смятат, че това ще ги предпази. Да, той помага, но не е единственото, на което трябва да разчитаме. Не бива да пренебрегваме начина си на живот – храненето, движението, стреса. Трябва да ги балансираме, а често това е трудно. Хората не искат да променят навиците си. Какво е да походим дневно 4-5 километра. Трябва да мислим в тази насока, а не да търсим лесния и бърз начин за справяне с проблема.

Заради пандемията от COVID-19 хората останаха за дълго време в домовете си и се обездвижиха. Какво бихте препоръчали на пациентите си с остеопороза?

– Да, за съжаление това е голям проблем. Пандемията ни затвори вкъщи и много хора съзнателно останаха у дома от страх от заразата. Трябва да спазваме дистанция, трябва да спазваме дисциплина, трябва да се дезинфекцираме, но не трябва да се застояваме. Трябва да намерим начин да ходим, да правим упражнения у дома, дори да танцуваме. Обездвижването е страшно и то води не само до остеопороза, но и до редица други проблеми.

Защо лечението не бива да се спира или сменя от  не-специалисти?

За жалост много българи имат една доста лоша черта – спират лечението, когато се почувстват добре и нищо не ги боли. Имах пациентка, която дойде при мен със силни болки и твърдеше, че е радикулит. Направихме изследване и се оказа, че е остеопороза. В много подобни случаи поставяме диагноза, започваме лечение, неприятното усещате отшумява и пациентът казва – защо да пия още лекарства и просто спира. За съжаление това не е така. Често терапията продължава доста време и след като острата фаза е отшумяла. Когато говорим за заболявания като остеопороза, е необходим непрекъснат контрол, консултация с лекар. Едва след като специалистът е препоръчал спиране или намаляване на лечението, пациентът може да го направи. В противен случай проблемът си остава и дори една фрактура на бедрената става, например, може да се окаже фатална. Доказано е, че остеопорозните фрактури буквално могат да убият, защото пациентът се залежава или е трудно подвижен и това се отразява на цялостното му състояние.

Какви могат да са усложненията от неразпознатата и нелекувана навреме остеопороза? 

Остеопорозата не е толкова позната болест. Пациентите сами поставят диагнозата си въз основа на това, което са чули от приятелката или съседката от долния етаж. Много често идват при мен, твърдейки че имат радикулит, херния, артрит и т.н. Рядко се мисли за остеопороза. А когато не се лекува, костите стават толкова крехки, че дори при минимална травма се чупят. А това, за съжаление, може да е смъртна присъда за много пациенти.

 *Интервюто е подготвено с подкрепата на Амджен.

СПОДЕЛИ